Bir Çocuğun Duası

“Dua olup dökülür gönlümdeki şu arzu dudaklarımdan
Bir mum gibi olsun hayatım ey Rabbim!
Uzaklaşsın sayemde karanlıklar dünyadan
Aydınlansın her taraf parıltımla ey Rabbim!
Bağın ve bahçenin süsü olan çiçek gibi
Ben de süsü olayım vatanımın ey Rabbim!
Yaşamım pervaneninki gibi bir an sürsün ama
Artsın ilim mumuna olan aşkım ey Rabbim!
Fakirleri gözetmek benim vazifem olsun
Dertli ve zayıfları sevmek de gayem ey Rabbim!
Kötülüklerden kurtar beni sen
Beni yürüt doğru yolda ey Rabbim! ”

Allâme Muhammed İkbal

Bizim bir tarihimiz var


Bu zor, ama zor olduğu kadar da heyecan verici süreç yıllar sürdü. İlki 1995 yılında İslamabad’da açılan PakTürk Uluslararası Koleji, Hizmet Hareketi’nin Güney Asya coğrafyasını tanımasına da vesile oldu. O güne kadar Anadolu Türkleri’nin kalplerinde bir Pakistan vardı ama bu Pakistan bir haritaya karşılık gelmiyordu. İki ülke ilişkileri temelde askeri ilişkiler ve birbirinin bağımsızlık günlerini kutlama seviyesinde kalmış, arada hatırı sayılır bir sivil toplum diyaloğu başlatılamamıştı. PakTürk Uluslararası Koleji işte bu kültür köprüsünü kuracaktı.

Toprak mümbit, hayal güzel, Anadolu’dan gelen eğitim gönüllüleri de her güçlüğü aşmaya kararlı olunca 1995 yılında İndus kıyısına düşen o tohum, Osman’ın Rüyası’ndaki ‘Çınar Ağacı’ gibi büyüdü büyüdü, 23 yıl içinde Pakistan’ın 10 şehrinde 28 şubesi olan PakTürk Eğitim Kurumları’nı ortaya çıkardı. 2018 sonu itibarıyla bu PakTürk Eğitim Kurumları 11 binden fazla mezun vermiş, anaokulundan lise seviyesine kadar 12 binden fazla kayıtlı öğrencisi olan dev bir müessese zincirine dönüşmüştü.

Yüce bir ağaç, dalına asılan salıncaklarla, altında gölgelenenlerle, gövdesine kazınan sevgi mesajlarıyla yücelir. PakTürk Eğitim Kurumları, 23 yıllık tarihlerinde nice sevgi mesajlarını kazıdı bağrına; gölgesinde nice sosyal yardım projesi düzenlendi; dallarına nice uluslararası bilim olimpiyatı madalyası asıldı. 2005 Ekim Depremi ve 2010-2011 Sel Felaketi sırasında bir okul olmaktan öte bir ekol olduğunu ıspat etti. Daha 2006 yılında zamanın Pakistan Cumhurbaşkanı tarafından ülkenin seçkin üstün hizmet madalyası Sitâre-i-Îsar ile ödüllendirildiğinde, on yıl önce gerçekleşmesi imkansız bir rüyaya yatırım yapanlar ödüllerini almışlardı bile.

Pakistan’da Pakistan’a, İkbal’in torunlarına hizmetten başka bir düşüncemiz, emelimiz olmadı. “Sevgiyle öğretilenler kalıcı olur” düsturuyla hareket ettik hep. Sevgi hem rehberimiz, hem de mesajımız oldu. Yüce dinimiz İslam’ın da bir sevgi ve barış dini olarak yaşanmasını arzu ettik ve bu ideali hayata geçirecek bir nesil yetiştirmeye çalıştık.
2008 yılında bu gayretlerimiz dünyanın büyük gazetesi New York Times’ın dikkatini çekti. Usta gazeteci Sabrina Tavernise imzalı makale şu başlığı taşıyordu: “PakTürk Okulları Pakistan’a Ilımlı İslam Vizyonu Sunuyor.” Bizce İslam zaten ılımlılardan ılımlı idi; ama Müslümanların yaşadığı coğrafyalar, bugün olduğu gibi o gün de şiddet sarmalına kaptırmıştı kendisini. Biz de biliyorduk, on okulla, onbin öğrenciyle dünya değişmezdi, ama İslam’ın bu sevgi ve barış mesajını hayatlarına rehber edinecek onbin insan pekçok şeyi değiştirebilirdi. Bizler, değişimin önderlerini yetiştirmeye çalışıyorduk sadece...

2010 yılında zamanın Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon Türkiye’yi ziyaret ettiğinde ülkenin uluslararası ilişkilerde yükselen yıldızını överken, Hizmet Hareketi mensuplarının Afganistan ve Irak’ta açtığı okulların yanısıra Pakistan’da açılan okulları da methetti. PakTürk Eğitim Kurumları kadimden dost iki milletin aynı anda gurur duyabilecekleri nadir değerlerden biri olmayı başarmıştı.

2014 yılından itibaren Türkiye’de yaşanan gelişmeler Hizmet Hareketi’ne yönelik bir cadı avına dönüşünce, aynı kaynaktan beslenmiş olan eğitim gönüllüleri dünyanın pekçok ülkesinde zor durumda kaldı. Pakistan halkı ve mahkemeleri son ana kadar PakTürk Eğitim Kurumları’na sahip çıktılarsa da uluslararası ilişkilerin menfaati önceleyen çarkı ağır bastı ve 2018 yılında 23 yıldır sevgiyle büyüttüğümüz rüyamızı elimizden aldılar. PakTürk Eğitim Kurumları, Pakistan’ın geleceğine hizmet ettiği müddetçe binaların el değiştirmesi bizleri çok da üzecek değildi. Zaten okullar bir müddettir Pakistanlı iş adamlarının kurduğu bir şirkete devredilmiş, eğitim öğretim faaliyetleri büyük oranda Pakistanlı eğitimcilerce yürütülür hale gelmişti.
Binaları elimizden alanlar, hatıralarımıza da göz dikmemiş olsalardı, 23 yıllık gurur vesilesi tarihimize ‘kanun dışılık’ yaftası takmaya kalkışmamış olsalardı, İkbal’in ‘Bir Annenin Rüyası’ şiirinde gözyaşları ceyhûn olan anne gibi ağlaya ağlaya giderdik biz de... Gözyaşlarımız, PakTürk Eğitim Kurumları’nın ışığını söndürmesin diye, sessiz sessiz ağlardık, acımızı içimize gömerek...

Ne var ki kötüler sadece kendi kötülüklerinin değil, zulmettikleri kişilerin iyiliklerinin de unutulmasını ister. Türkiye’de Hizmet Hareketi’nin kurumlarına el koyanlar, önce internet arşivlerini, sonra basılı ve yazılı tarihlerini yok etmeye koyuldu. Bizler, milletlerimizin hafızalarından kazınmaya çalışıldık. Milletlerimize yaşatılmaya çalışılan bu hafıza kaybı, hukukun bütün evrensel kuralları çiğnenerek elimizden alınan binalardan, bir gecede ellerimizden alınan oturum haklarımızdan, birkaç ay içinde ellerimizden alınan geleceklerimizden, çocuklarımızın çocukluk arkadaşlarından, komşularımızdan, dostlarımızdan daha ağır koydu bize.

Bugün bizler, yolu veya kalbi Pakistan’dan geçmiş bine yakın Hizmet Hareketi gönüllüsü olarak dünyanın dört bir yanına dağılmış durumdayız. Hizmet Hareketi’nin yaktığı eğitim meşâlesi dünyanın pekçok yerinde ışıldamaya devam ediyor. Bir gün Pakistan’a döneceğimizi iyi biliyoruz. O gün geldiğinde unutulmuş bir tarihi aramamak için, bugünden, o güne miras kalmak üzere PakTürkFile sitesini hazırlamaya karar verdik.

Bizi bize unutturmaya çalışan kötülerin kötü planlarını akim bırakmak için.

PakTürkFile ne yapmaya çalışıyor?

PakTürkFile, 1993 yılından sonra çeyrek asır boyunca Pakistan’da yaşadığımız ve hatırlanmaya değer bulduğumuz herşeyi kaydedecek. Pakistan’da doğan çocuklarımızın çocukluk hatıralarını, Pakistan’da evlenen, Pakistan’da yaşlanan, Pakistan’da ölüp Hakk’a yürüyen eğitim gönüllülerinin hafızalara kazınan karelerini anlatacak gelecek kuşaklara...

PakTürkFile, sadece Pakistan’da yaşananları değil, Pakistan’da PakTürk Eğitim Kurumları açılabilsin diye Anadolu’da yaşanan hatıraları da kaydedecek. Deprem olduğunda Hizmet Hareketi yayın organlarının, insani yardım derneklerinin fedakarlıklarını da, sel felaketi karşısında gözyaşları sele karışan Hizmet insanlarının Pakistan sevgilerini de anlatacak...

Yeniden hafızalara kazıyacak unutulmayası fedakarlıkları, hep hatırlanası diğergamlıkları... PakTürkFile, PakTürk Eğitim Kurumları’nın geçmişiyle, geleceği arasındaki köprü olacak. Elinden gelirse, o geleceği bizzat inşa etmek için de var gücüyle gayret gösterecek.

Kurumsal kimliğimiz
ve şeffafiyet notu

PakTurkFile.org ilintili bütün web siteleri, sosyal medya hesapları, dijital ve basılı yayınlarıyla Birleşik Krallık’ta faaliyet göstermekte olan London Advocacy Group Ltd. şirketine aittir. Bütün içeriğin yayın hakları London Advocacy’ye ait olduğu gibi, bütün hukuki sorumluluk da bu kurumundur. London Advocacy Group Ltd., İngiltere ve Galler’de kayıtlı kâr amacı gütmeyen bir şirket statüsündedir (Kayıt No: 10473818). Şirket, kuruluş bildirgesinde de şeffaf olarak ilan edildiği üzere Hizmet Hareketi’yle irtibatlı oldukları gerekçesiyle hukuksuz işlemlere tabi tutulan kişi ve kurumların haklarının savunulması ve bu amaçla halkla ilişkiler kampanyaları yürütülmesi gibi konularda çalışmaktadır. London Advocacy Group Ltd., Pakistan özelinde, geçmişte PakTürk Uluslararası Çağ Eğitim Kurumları Vakfı bünyesinde çalışmış Türkiye vatandaşı bir dizi kişiyle imzalamış olduğu mutabakat zabtına binaen PakTürkFile projesini bu kişiler adına hayata geçirmektedir.
PakTurkFile.org sitesinin içerik yönetimini gazeteciler Mehmet Özdemir ve Şemsinur Özdemir yürütmektedir. Sitenin edebi içerikleriyle edebiyatçı Mehmet Karadayı, siyasi ve hukuki içerikleriyle araştırmacı Kerim Balcı meşgul olmaktadır. Zamanla büyüyeceğinden emin olduğumuz bu PakTürkFile halkasının bütün iletişim bilgileri sitemizde mevcuttur.

Pakistan’daki PakTürk Eğitim Kurumları’nın tesisi, inşası, yaşatılması için çalışmış olan, bu çerçevede yolu Pakistan’a düşen, Pakistan’dan geçen herkesin PakTürkFile’a içerik sağlama hakkı ve sorumluluğudur.

Hedefimizde neler var?

PakTürkFile sadece yaşanmışlıkları kayıt altına almaya çalışmıyor. Aynı zamanda yaşanmamış olması gerekenlerin hesabını sormak, hukuku normal zeminine çekmek, gasp edilen hakların ve itibarların iade edilmesini sağlamak için de uğraşıyor. Bu çerçevede, bazıları zaman ve zeminin müsaitliğine göre ilan edilmek üzere aşağıdaki projeleri hayata geçirmeye çalışıyor:

1. PakTürkFile.org internet sitesinin hayata geçirilmesi ve 23 yıllık PakTürk Eğitim Kurumları tarihinin hatıralarının kaydedilmesi.
2. PakTürk Eğitim Kurumları’nda okumuş, çalışmış, velisi ve mütevellisi olmuş insanlarla kurulmuş olan gönül bağını yeniden tesis etmek.
3. Pakistan’dan çıkmak zorunda kalmış bine yakın Pakistan sevdalısı eğitim gönüllüsü ve onların aileleri arasında bir gönül köprüsü kurmak.
4. @PakTurkFileOrg sosyal medya hesapları üzerinden Pakistan’da yaşayan dostlarımızla iletişim kanalları tesis etmek.
5. PakTürk Eğitim Kurumları’nın tarihiyle alakalı kısa filmler yaptırmak, kitap bastırmak ve sergi düzenlemek.
6. PakTürk Eğitim Kurumları’nın Pakistan’a ve barışçıl İslam anlayışının yaygınlaşmasına yaptığı katkının tartışılacağı akademik ve yarı-akademik paneller, konferanslar ve çalışma toplantıları düzenlemek.
7. PakTürk Eğitim Kurumları’nın 2014 yılına kadar sahipliğini üstlenmiş olan PakTurk International Cag Education Foundation (PTICEF) adlı vakfın yasaklı örgüt ilan edilmesiyle ilgili Pakistan İçişleri Bakanlığı icraatına karşı idari ve adli başvuruları yapmak ve dava süreçlerini yürütmek.
8. PakTürk Eğitim Kurumları’nda çalışmakta iken oturumları hukuksuz olarak iptal edilen, kaçırılan veya kaçmaya zorlanan kişilerin yaşadıkları mağduriyetlerin hukuk karşısında hesabının sorulması için gerekli çalışmaları yürütmek.
9. PakTürk Eğitim Kurumları’nda çalışan eğitim gönüllülerinin yaşadıkları hukuksuzlukların Pakistan basınında, dergi ve yayınlarında, uluslararası medyada temsil edilmesi için içerik oluşturulmasını sağlamak ve yayın süreçlerini takip etmek.
10. İleride hayata geçirilecek hak arama faaliyetlerinin desteklenmesi için mektup ve dilekçe kampanyaları düzenlemek.
11. Bütün bu projelerin hayata geçirilmesi adına gerekli finansal kaynağın toplanması için GoFundMe üzerinden crowd-funding kampanyaları yapmak.

Siz ne yapabilirsiniz?

Düzeltin!


Eğer sitemizde veya sosyal medya hesaplarımızda yer alan bir bilginin yanlış veya eksik olduğunu düşünüyorsanız lütfen bizi uyarın. İletişim adresimiz her zamanki gibi: info@pakturkfile.org

Hey Merhaba 👋 Tanıştığımıza memnun oldum.

Yeni içeriklerden haberdar olmak istiyorsanız

Spam yapmıyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun