Pakistan: Bir ideal üzerine kurulan ikiden biri

Pakistan’ın ‘en’leri
Aralık 10, 2020
‘Yurtta kaldığım günleri unutamıyorum’
Ocak 1, 2021

Pakistan: Bir ideal üzerine kurulan ikiden biri

Resmi adı Pakistan İslam Cumhuriyeti olan Pakistan, batısında İran, doğusunda Hindistan, kuzey ve kuzeybatısında Afganistan, kuzeybatı ve kuzeydoğusunda Çin ile komşu, 881.913 km2 yüzölçümüne sahip bir Asya ülkesidir. 

14 Ağustos 1947’de bağımsızlığını kazanan ülkenin kurucusu Kâid-i Âzâm veya Baba-i Kavm saygı ifadeleri ile anılan 1876 ile 1948 yılları arasında yaşamış Muhammed Ali Cinnah’tır. Ülkenin manevi kurucusu aynı zamanda Şark’ın Şairi olarak da bilinen ve 1877 ile 1938 yılları arasında yaşamış Allame Dr. Muhammed İkbal’dir. Kurulma idealinin altında Müslümanlara ait ayrı bir vatan düşüncesi yatan Pakistan, bu itibarla dünyada İsrail ile birlikte ‘bir ideal üzerine kurulan ikiden birisi’ olarak nitelendirilmektedir. 

20’den fazla dil, 50’nin üstünde lehçe

Ülke 1956 yılında kabul edilen ilk anayasası uyarınca bir İslam Cumhuriyeti’dir. Halihazırda yürürlükte olan 1973 anayasası gereği ülkedeki tüm yasaların Kur’an ve Sünnet’e uygun olması şart koşulmuştur. Ülke nüfusunun yüzde 97’sini Müslümanlar, yüzde 3’ünü diğer din mensupları (Hristiyanlar, Hindular, Sihler ve Budistler vb) oluşturmaktadır. 

Pakistan’ın milli dili sadece yüzde 8’lik nüfusun ana dili olan Urduca’dır. Resmi yazışma dili olan İngilizce’nin yanı sıra ülkede en fazla konuşulan dil nüfus itibariyle Pencapça’dır. Ülkede konuşulan 20’dan fazla dil ve 50’den fazla lehçe bulunmaktadır. Pakistan’ın milli giysisi şalvar kamiz, milli çiçeği yasemin ve milli sporu – her ne kadar kriket ülkedeki en popüler spor olsa da – geçmişte birçok dünya kupası kazanılan çim hokeyidir. 

10 yılda 50 milyon artış bekleniyor 

Dünyanın ikinci en kalabalık Müslüman nüfusuna sahip ülkesi olan Pakistan’da 2017 nüfus sayımına göre 210 milyondan fazla insan yaşamaktadır. Mevcut nüfus artış hızına bakıldığında ülkenin nüfusunun 2030 yılında 263 milyona ulaşacağı tahmin edilmektedir. Ülkenin en büyük şehri 2020 itibariyle 16 milyonluk Karaçi olmasına rağmen başkent 1960’ların başında kuzeyde sıfırdan kurulan ve halen yaklaşık 3 milyon kişinin yaşadığı İslamabad’dır.  

Pakistan’ın en kalabalık eyaleti, başkenti Lahor olan ve 110 milyondan fazla nüfusa sahip Pencap’tır. 48 milyon insanın yaşadığı Sind eyaletinin başkenti aynı zamanda ülkenin en büyük şehri olan Karaçi’dir. Yüzölçümü bakımından ülkenin en geniş eyaleti olmasına rağmen 12 milyon kişiyle en az nüfusa sahip eyaleti de olan Belucistan’ın başkenti Kueta’dır. Başkenti Peşaver olan Hayber Pahtunhva eyaletinde 41 milyon insan yaşamaktadır. Himalaya dağ silsilesinin eteklerindeki Gilgit-Baltistan eyaletinde 2 milyona yakın insan yaşamaktadır ve başkent Gilgit şehridir. 

Özerk ve idari bölgeler

Bunlara ek olarak 1948 yılında meydana gelen ilk Pakistan-Hindistan savaşından sonra Pakistan tarafından Azad Keşmir (AJK) olarak bağımsızlığına kavuşturulan ve başkenti Muzafferabad olan 4,5 milyon insanın yaşadığı 13.000 km2’lik özerk bölgeye ek olarak İslamabad ve banliyölerinin içinde bulunduğu ve 3 milyona yakın insanın yaşadığı İslamabad Başkent Bölgesi (ICT) de Pakistan’ın idari bölgeleri arasındadır. 

Hey Merhaba 👋 Tanıştığımıza memnun oldum.

Yeni içeriklerden haberdar olmak istiyorsanız

Spam yapmıyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun

0 Comments

No Comment.