Tarihten Bir Sayfa: Pakistanlı öğrenciler yarıştı, Türkçe kazandı

Pakistan’dan kaçırılan Kaçmaz çifti, ‘Turkey Tribunal’da tanık olarak dinlendi
Eylül 21, 2021
Pakistan’a alışma sürecinde yaşadığımız ilginç olaylar
Eylül 23, 2021

Tarihten Bir Sayfa: Pakistanlı öğrenciler yarıştı, Türkçe kazandı

Zaman zaman paylaştığımız ‘Tarihten Bir Sayfa’ bölümünde bu kez 2010 yılından bir sahne var; o dönemki ismiyle Türkçe Olimpiyatları’nın Pakistan finali. 4 Mart’ta İslamabad’ta düzenlenen ve şölen havasında geçen final programını Cihan Haber Ajansı’nın geçtiği haberle aktarıyoruz.

Dost ve kardeş ülke Pakistan’da 15 yıldır hizmet veren Türk Okulları’nda eğitim gören Pakistanlı öğrenciler ‘en güzel Türkçe’ için birbirleriyle yarıştı. Türkçe konusundaki kabiliyet ve hünerlerini sergileyen öğrencilerden dereceye girenler Uluslararası Türkçe Öğretimi Derneği tarafından bu yıl 9’uncusu düzenlenecek Türkçe Olimpiyatları’na katılacak.

Pakistan’da Türk girişimciler tarafında açılan PakTürk Eğitim Kurumları öğrencilerinin katıldığı ve Türkçe şölenine dönüşen yarışma, Pakistan’ın başkenti İslamabad’da yapıldı. Türkçe şarkı, şiir, sunum, dil bilgisi, konuşma ve yazma branşlarında Pakistan genelinden 200 öğrenci kıyasıya mücadele etti. Türkçe Olimpiyatları’nın Pakistan elemeleri neticesinde 40 öğrenci finallere kaldı.

İki ülkenin millî marşlarının okunmasıyla başlayan Türkçe Olimpiyatları Pakistan Finali, öğrencilerin geleneksel halk oyunlarını sergilemesiyle devam etti. Türkçe konuşma ve yazma, dil bilgisi, şiir ve şarkıları yorumlayan öğrenciler Türk ve Pakistanlılardan oluşan jüri karşısında ter döktü. Jüri üyeleri, finale kalan öğrenciler arasından birbirinden güzel Türkçe konuşan öğrencileri seçmekte zorlandığını ifade etti.

Programa, Türkiye’den yarışmayı izlemek için gelen eski Devlet Bakanı Işılay Saygın, Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri, iş adamları ile birlikte Türkiye, Azerbaycan ve KKTC’nin büyükelçileri, Pakistan’da yaşayan Türk vatandaşları ve çok sayıda davetli katıldı.

Yarışmaların sonucunda Türkçe şarkı dalında İslamabad Erkek Lisesi öğrencisi Ebubekir Faruki sözleri ve müziği Barış Manço’ya ait ‘Gül Pembe’ şarkısıyla birinci olurken, Türkçe şiir okumada Lahor Kız Lisesi’nden Alkanz Rıdvan ‘Seninle başladı, bitsin seninle’ şiiriyle birinciliği elde etti. En iyi Türkçe konuşmada Kuetta Erkek Lisesi’nden Kerimullah Han, Türkçe yazmada Multan Türk Lisesi’nden Süheyl Sıddık finallerin birincisi olarak, 26 Mayıs-09 Haziran 2010 tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenecek 8. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları’nda Pakistan’ı temsil etmeye hak kazandı.

Türkçe Olimpiyatları Pakistan elemeleri finalinde birinci olan öğrencilere ödüllerini veren eski Devlet Bakanı Saygın, söz konusu okulları açan iş adamlarını ve Türkçeyi öğreten öğretmenleri, değerli hizmetlerinden dolayı kutladığını söyledi.

Program sonrası duygularını ifada eden Saygın şöyle konuştu: “Kilometrelerce öteden buraya gelip Türkçe konuşan çocukları görünce çok duygulandım. Bu kurumlardaki öğretmenleri ve idarecileri candan kutuluyorum. Türk dilinin bütün dünyaya yayılmasını temenni ediyorum.”

Pak-Türk Eğitim Kurumları’nın öğrencilerinin yarışmadaki performansları ile gurur duyduklarını söyleyen iş adamı Murat Coşkun, “Pakistan’da yapılan işler çok büyük. Biz Anadolu esnafını temsil etmek üzere Ankara’dan geldik. Her zaman eğitim gönüllülerinin arkasındayız.” dedi.

Pakistan’da 1995 yılında faaliyete başlayan Türk Okulları, Pakistan’ın 7 farklı kentinde 5 bine yakın öğrenciye eğitim veriyor. Pak-Türk Okulları, Pakistan Milli Meclisi’nin aldığı kararlarla geçen yıl Pakistan devletinin en büyük mükafatı olarak kabul edilen Sitare-e Eisar ödülüne (Fedakarlık Ödülü) layık görülmüştü. 

Hey Merhaba 👋 Tanıştığımıza memnun oldum.

Yeni içeriklerden haberdar olmak istiyorsanız

Spam yapmıyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun

0 Comments

No Comment.