Pakistan doğumlu Zeynep’ten Meriç’te hayatını kaybeden Nurefşan için anlamlı resim

Eğitimci ve ilahiyatçı Mustafa Hatipoğlu (5): Ömrümün en güzel yıllarını Pakistan’da geçirdim
Aralık 14, 2021
Brandreth Road’daki iş adamları ile Türkiye gezisi
Aralık 18, 2021

Pakistan doğumlu Zeynep’ten Meriç’te hayatını kaybeden Nurefşan için anlamlı resim

Beş yaşında ailesiyle Pakistan’dan Bosna’ya göçen Zeynep Nazlı Yücel, AST’nin açtığı sanat yarışması için 9 yaşında Meriç’ten geçerken hayatını kaybeden Nurefşan’ı ve yaşadıklarını çizdi. Zeynep’in eseri final için AST’nin açtığı Instagram sayfasında oylamaya sunuldu.

Pakistan Lahor doğumlu 16 yaşındaki Zeynep Nazlı Yücel’in çizdiği resim, hicret yolunda hayatını kaybeden Nurefşan Teke anısına açılan sanat yarışmasında finale kaldı. Juri seçimlerini geçen resimde, 4 Mart 2021’de Türkiye Yunanistan sınırındaki Meriç ırmağını geçmeye çalışan Teke ailesinin 9 yaşındaki kızları Nurefşan’ın bottan ırmağa düşme sahnesi tasvir ediliyor.

Merkezi Amerika’da bulunan Advocates of Silenced Turkey (AST) isimli insan hakları kuruluşu, bu yıl üçüncüsünü düzenlediği ve Türkiye’de devam eden insan hakları ihlallerini konu alan uluslararası sanat yarışmasını Nurefşan Teke’ye adadı. Nurefşan, annesi Neslihan Teke ile Erdoğan rejiminin Türkiye’de sürdürdüğü zulümden kaçarken Meriç nehrinde boğularak hayatını kaybetmişti.

Lahor’da dünyaya gelen ve halen Bosna’da yaşayan eski PakTürk öğretmenlerinden Doğan Yücel’in kızı Zeynep Nazlı AST’nin yarışmasına anlamlı bir resimle katıldı. 5 yaşında Bosna’ya göçen Zeynep Nazlı, göç yolunda hayatını kaybeden Nurefşan Teke için bir şeyler yapmak istediğini, oun ve ailesinin haksız yere yaşadığı mağduriyeti, acıyı en iyi şekilde anlatmak için yarışmaya katıldığını söyledi.

Nurefşan Teke’nin Meriç’te bottan ırmağa düşme sahnesini çizen Zeynep, onun elinde küçük ayıcığıyla daha 9 yaşında bambaşka bir hayata gözlerini açmasını, zamanı temsil eden bir kum saati metaforuyla kağıda döktüğünü belirtiyor: “Gecenin karanlığı, suyun soğukluğu, insanların acımasızlığı ve suların dalgalarını geride bırakan Nurefşan, zümrütten yeşilliklerle dolu, adı gibi ferahfeza, aydınlık ve asude bir iklime adım atıyor. Zaman ve mekan o anda değişiyor. Soluk ve karanlık renkler yerini parlak ve canlı renklere bırakıyor. Kum saatinin dökülmemiş kısmındaki bizler onu acı ve hüzünle yad ederken o ışıklar ülkesinin bir kanatlı güvercini oluyor.”

Zeynep Nazlı Yücel daha önce de PakTurkFile’ın  genç ve çocuklar için düzenlediği sanat yarışmasına katılmıştı. ‘Hikaye’ kategorisinde ‘Cam bileziklerim’ başlıklı kompozisyonu ile üçüncü ve ‘Resim’ kategorisinde ‘Badşahi Mescidi’ temalı resmiyle yine üçüncü olmuştu.

Zeynep’in son yarışmada finale kalan güzel ve anlamlı resmi AST’nin Instagram hesabında halk oylamasına açıldı. AST, dereceye girecek eserleri buradan gelecek oylarla belirleyecek. Resim için yapılan her beğeni (kalp işareti) bir oy anlamı taşıyor. Zeynep’in ve diğer finalistlerin eserlerine oy vermek için alttaki bağlantıya tıklayabilirsiniz.

https://www.instagram.com/art4humanrights/

Hey Merhaba 👋 Tanıştığımıza memnun oldum.

Yeni içeriklerden haberdar olmak istiyorsanız

Spam yapmıyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun

0 Comments

No Comment.