Peşaver’de camiye intihar saldırısı: 56 kişi öldü, 190’dan fazla yaralı var

Samsun’dan Karaçi’ye uzanan bir sağlık köprüsü
Mart 1, 2022
Urduca üzerine tez yazarken tanıdığım büyük deha Mirza Kılıç Bey
Mart 6, 2022

Peşaver’de camiye intihar saldırısı: 56 kişi öldü, 190’dan fazla yaralı var

Pakistan’ın kuzeybatısında bulunan Peşaver kentindeki bir camiye intihar saldırısı düzenlendi. Kocha Risaldar semtindeki Şii camiinde toplanan cemaat cuma namazını beklerken patlatılan bomba en az 56 kişinin ölümüne 194 kişinin yaralanmasına sebep oldu.

Saldırı sonrasında yaralıların tedavi altına alındığı Lady Reading Hastanesi sözcüsü Muhammad Asım, yaralı sayısını doğrularken bazı yaralıların durumunun kritik olduğunu açıkladı.

Olayın ardından yapılan ilk değerlendirmelerde intihar saldırısının iki kişi tarafından gerçekleştirildiği açıklanmıştı. Günün ilerleyen saatlerinde yayınlanan güvenlik kamerası görüntüleri, siyah şalvar kamiz giymiş bir saldırganın şehrin ünlü Qissa Khwani Çarşısı yakınlarındaki camiye elindeki tabancayı sallayarak girdiğini kanıtladı.

İçeriye girmeden önce güvenlik amacıyla cami girişinde nöbet tutan iki polis memuruna ateş açan saldırgan, kendisini durdurmaya çalışan cami cemaatinden bir kişiye de ateş ederek cuma namazı için toplanan cemaatle dolu camiye girdi ve intihar saldırısını gerçekleştirdi.

Basına konuşan polis sözcüsü, bir polis memurunun şehit olduğunu, diğer polis memurunun durumunun kritik olduğunu duyurdu. Üst düzey bir polis yetkilisi, saldırıya dair herhangi bir öncü istihbarat veya tehdit alınmamış olduğunu aktararak saldırıda yaklaşık 5 veya 6 kilogram patlayıcı madde kullanıldığını söyledi.

Cuma günü geç saatlerde Twitter üzerinden bir mesaj paylaşan Başbakan İmran Han, güvenlik güçlerinin yürüttüğü operasyonlar hakkında düzenli şekilde bilgilendirildiğini ve Terörle Mücadele Dairesi (CTD) ile kolluk kuvvetlerinin koordineli şekilde çalıştıklarını söyledi. Teröristlerin nereden geldiklerine dair bilgilere ulaştıklarını ve bütün imkanlarla peşlerine düştüklerini belirten İmran Han, patlamada hayatını kaybedenlerin ailelerine en derin taziyelerini sunduğunu, yaralıların acilen iyileşmesi için dua ettiğini ve ailelerin ihtiyaçlarının karşılanmasını istediğini söyledi.

Olayın ardından basına konuşan Pakistan Cumhurbaşkanı Dr. Arif Alvi ve İçişleri Bakanı Şeyh Reşid başta olmak üzere eyalet ve federal hükümet yetkilileri taziye mesajlarını iletti. Ayrıca camilerde güvenlik tedbirlerinin vakit ve cuma namazlarında uzun süredir aksatılmadan sağlandığını ve sorumluların en kısa sürede yakalanması için çalışmaların devam ettiğini belirttiler.

Saldırıda hayatını kaybedenlerin ve yaralananların ailelerine hükümetin özel para yardımı yapacağı belirtilirken, saldırının sorumluluğunu henüz üstlenen olmadı.

Saldırıyı Pakistan ulusal meclisi ve senatosu üyeleri, muhalefet liderleri ve İslamabad’daki yabancı misyon şefleri de kınadı.

Hey Merhaba 👋 Tanıştığımıza memnun oldum.

Yeni içeriklerden haberdar olmak istiyorsanız

Spam yapmıyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun

0 Comments

No Comment.