Eğitimci Doğan Yücel, PakTürk Okulları’ndaki öğretmenliğinin yanı sıra Pakistan ve Türkiye arasındaki ticareti geliştirmek için kurulan iş adamları derneğinde de görev aldı. Bu görevi kapsamında Karaçi Ticaret ve Sanayi Odası’nın başkan ve üyeleriyle 2011 yılında düzenledikleri Türkiye gezisinin ayrıntılarını anlattı.
Üçüncü Bölüm:
Türkiye Cumhuriyeti DTM Asya-Pasifik Ekonomik İşler Daire Başkanı Süleyman Sözeri de Karaçi Ticaret ve Sanayi Odası (KCCI) heyetine hitabında Pakistan ve Türkiye’nin köklü geçmişe sahip muazzam ilişkileri olduğunu ifade etti. Sözeri, başka ülkelere de getirilmesi önerilen koruma önlemleri konusunun hassasiyetini anladıklarını, ancak ihracat işleme rejiminden gelen malların bu noktada muaf tutulacağını belirtti. Koruma önlemlerinin Pakistan ve Türkiye’yi bağlamayacağını veya ikili ilişkilere baskı yapmayacağını, Türkiye’nin Pakistan’ın endişelerini anladığı için bu konunun karşılıklı anlayışla ele alınacağını vurguladı. Pakistan’ın yüzde 6’sı tekstil, yüzde 2’si hazır giyim olmak üzere toplam ihracatının 370 milyon doları bulduğunu bildirdi.
İş kaybı yaşayan üyeleri adına ve birkaç odanın talebi üzerine koruma önlemleri önerildiğini hatırlatan Sözeri, ancak Pakistan için önerilen gümrük vergisinin diğer ülkelere göre daha az olacağı ve bazı ürünlerin hariç tutulacağını ifade etti. Pakistan Ticaret Bakanı’nın Türk meslektaşına bir mektup yazdığını ve Pakistan büyükelçisinin de Ticaret Bakanı’nı konuyla ilgili bilgilendirdiğini vurguladı.
Toplantılar uzayınca uçağı kaçırdık
Uçağımız saat beşteydi. Minibüsle çok hızlı yol aldık. Trafik polisleri yabancı heyet olduğundan müsaade etti. Ancak havalimanına varınca uçağın kalkışına çok az süre kalmıştı. Uçağa binme ihtimalimiz yoktu. Sonraki uçuşlar akşam saat yedi ve dokuzdaydı. Ancak bizim akşam sekizde İstanbul’da BİŞAD üyesi iş adamlarıyla toplantımız vardı. THY’nin havalimanı şefine gidip durumu anlattım. Sonraki uçuşlarda yer olmadığını boş koltuk çıkarsa yardımcı olacaklarını söyledi. Havaalanından bir o yana bir bu yana koşturuyordum. Nihayetinde saat beş-yedi derken grubun tamamına boş koltuk çıktı. Ancak koltuk bulunan uçuş Avrupa yakasındaki Atatürk Havalimanı’na değil Anadolu tarafındaki Sabiha Gökçen’e inecek bir uçaktı. Mecburen kabul edip uçağa bindik. İndiğimizde saat sekiz olmuştu. Kurtköy’den Başakşehir’e en hızlı şekilde varmaya çalıştık. Saat dokuz buçukta salona girdik.
O günlerde Mehmet Bey de tedavi olmak üzere bir grup arkadaşla İstanbul’a gelmişti. Kendisinden biz gelene kadar Pakistan’ı anlatmasını, ticari hayat hakkında bilgi vermesini rica ettim. Sağ olsun kabul etti. Böylece hem ben zaman kazandım hem de bizi bekleyenler vakitlerini boş geçirmemiş oldu. Görüşmeler yapıldı. Ticaret odası başkanı bir konuşma yaptı ve kendisine bir plaket takdim edildi.
Türk iş adamlarını Karaçi’deki fuara davet
Karaçi Ticaret ve Sanayi Odası (KCCI) Başkanı Muhammed Saeed Shafiq, BİŞAD üyelerine yaptığı konuşmada yeni ikili ticaret fırsatlarını araştırdıklarını, her iki tarafın da iş potansiyelini kullanması ve keşfetmesi gerektiğini belirtti. BİŞAD üyelerini KCCI’nin düzenlediği ‘My-Karachi Oasis of Harmony Fuarı’na davet etti. Türk iş dünyasının, kendi ülkelerinin ticaretini geliştirirken Pakistan ekonomisini de güçlendirme rolünü üstlenebileceğine inandığını söyledi. BİŞAD Başkanı adına Genel Sekreter Akif Alacaoğulları, dernek üyeleriyle birebir görüşmeleri kabul ettikleri için misafirlere içten teşekkür ve tebriklerini iletti.
Üçüncü gün sabah Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu’nun (TUSKON) Mecidiyeköy’deki merkezinde ikili iş toplantıları ayarlanmıştı. Burada da güzel görüşmeler oldu. Tercümanlıkları biz yaptık. TUSKON’dan bir yetkili çıkışta telefonla tekne rezerve etti. Eminönü’nden tekneyle boğaz turuna çıktık. Mehmet Bey de İslamabad grubuyla bize katıldı. İstanbul’dan iş adamlarıyla akşam yemeği yedik.
KCCI ile TUSKON arasında anlaşma imzalandı
İstanbul’da ayrıca KCCI Başkanı Shafiq ve TUSKON Başkan Yardımcısı Ahmet Ciğer, Pakistan ile Türkiye arasında ticaretin geliştirilmesi için İstanbul’da bir mutabakat zaptı imzaladı. Bu imza töreninde Pakistan’ın İstanbul Başkonsolosu Dr. Junaid Yousaf Junaid de hazır bulundu. Zaptın imzalanmasının ardından ikili iş görüşmeleri yapıldı. Muhammed Saeed Shafiq, Ahmet Ciğer ile yaptığı görüşmede, 17 binden fazla üyesi olan Pakistan’ın en büyük odası KCCI hakkında bir sunum yaptı. Önceki toplantılarda dile getirdiği ihracatla ilgili sıkıntıları anlattı. Türkiye’nin kardeş ülke olarak Pakistan’a bu bağlamda muafiyet tanıması gerektiğini ifade etti. Pakistan İstanbul Başkonsolosu Dr. Yousaf Junaid de ihracatı eninde sonunda zarar görecek olanın Çin değil Pakistan olacağını belirtti.
TUSKON Başkan Yardımcısı Ahmet Ciğer, konfederasyonun Türkiye’nin ekonomik ve sosyal kalkınmasına katkıda bulunmak amacıyla hizmet veren iş adamları derneklerinin en üst kuruluşu olarak faaliyet gösterdiğini anlattı. TUSKON bünyesinde Türkiye’nin 80 farklı ilinde faaliyet gösteren 151 iş adamı derneği bulunduğunu söyledi. TUSKON’un o gün itibarıyla 25.000 girişimciyi temsil ettiğini ve onların girişimleri ile küresel dünyanın bir parçası haline gelmeyi hedeflediklerini söyledi. Bu amaçla Brüksel, Washington DC, Moskova ve Pekin’de ofisler açan TUSKON’un iş adamlarının deneyimlerini uluslararası pazarlarda paylaşmak ve yeni iş fırsatları yakalamak konusunda öncü bir kuruluş olarak hizmet verdiğini aktardı.
Devam edecek…
***
İkinci Bölüm: Karaçi Ticaret Odası heyetinin Ankara’daki iş görüşmeleri
No Comment.