Kuetta’da ekilen ve Pakistan markasına dönüşen tohum: ISMO

‘Hilâl’ ile başlayan Ramazan hayatı (2): Tv programları ve iftâriyelikler
Nisan 19, 2021
‘Yüzyılın felaketi’ ve İkbaliye Kasabası (Belgesel)
Nisan 21, 2021

Kuetta’da ekilen ve Pakistan markasına dönüşen tohum: ISMO

Tecrübeli eğitimci Sadullah Bayazit, 2005 yılında amatör ruhla Kuetta’da atılan bir adımın azim ve inançla nasıl başarıya dönüştüğünü ve 10 yıl içinde Pakistan markası haline gelişini anlattı.

PakTürk Eğitim Kurumları, Pakistan’daki faaliyetleri süresince hep yeni projeler üretti. Farklı şehirlere şubeler açarak büyümeyi sürdürdü. Bu büyüme hamlesinde iyi üniversitelerden mezun kabiliyetli öğretmenlerin katkısı büyüktü. Pakistan’ın dört büyük eyaletinden biri Beluçistan’dır. Burası, yüzölçümü büyüklüğünde yüzde 41’le ilk sırada yer alsa da nüfus olarak eyaletlerin en küçüğüdür. Bu eyaletin başkenti Kuetta’da birçok milletten insanın eli kilim motifleri gibi şehre ve bölgeye dokunmuştur.

Kuetta’daki ilk PakTürk Okulu 2001 Nisan ayında Cheman Housing Scheme’de açıldı. Bir yıl sonra eyalet yetkililerinin de desteğiyle Peştunabad’da kullanılmayan bir kamu binasında daha eğitim faaliyeti başladı.

2004 yılında bu şehre Türkiye’nin sayılı üniversitelerinden ODTÜ mezunu bir matematikçinin yolu düşer. Öğretmenlikte ilk yılıdır. Tam bir aksiyon insanıdır. O zeki çocuklara matematik anlatmak onun için bulunmaz bir fırsat olur. Matematikçi arkadaş bu potansiyeli çok geçmeden fark eder ve hemen projelerini sıralar.

Neden bir matematik olimpiyatı olmasın?

İlk olarak “Neden bir matematik olimpiyatı olmasın” deyip 2005 yılı Ağustos ayında kolları sıvar. Okul idaresinin ve tanıdıkların gayretleriyle kısa sürede bildiriler yapılır ve ilk etkinlik için ekim ayı içinde bir tarih belirlenir. O zaman Chaman Housing’deki okul iki katlı bir villadan oluşmaktaydı. Burada en fazla 100 öğrenci test yapabilir. Peştunabad’daki okul ise kenar bir mahallededir ve sadece özel araçla gidilebildiği için sadece bir merkezde test yapılmasına karar verilir. Dolayısıyla devletin en büyük okuluyla bu proje için anlaşılır.

Bu ilk deneme olacaktır. Öncesinde hiç bir tecrübe yoktur ve tamamen amatör ruhla işe girişilir. Kuetta’daki bütün Türk öğretmenlerin mevcudu iki parmağın sayısı kadar bile değildi. Her arkadaşımız can-ı gönülden işe sarılır. Sonunda bu işin üstesinden gelinir.

640 civarında öğrenci bu olimpiyata kayıt yaptırdı. Hatta öğrencileri olimpiyata katılacak olan bazı okullar tam bir müfredat çıkarıp bu çerçevede hazırlık yaptı. ISMO (Inter-School Maths Olimpiad) ilk defa burada yapılacak ve sonrasında ülke genelinde bir marka ve model olacaktı. Test yapıldı ve o şehirdeki saklı dâhiler yavaş yavaş su üstüne çıkmaya başladı.

Bir günde 12-13 bin öğrenci sınava girdi

Bu model, PakTürk Genel Müdürlüğü’nde de değerlendirilip hızlıca altyapı çalışmaları tamamlandı ve diğer şehirlerde de tanıtıldı. Her yıl daha büyük bir kitleye ulaştı. PakTürk Okulları’nın bulunduğu şehirlerdeki en iyi okulların bazısı öğrencilerini bu olimpiyata bir sene öncesinden hazırlar hale geldi. Tabii çok uygun bir kayıt ücreti olmakla birlikte dereceye giren öğrencilere ciddi para ödülü veriliyordu. ISMO, başlangıçtan 10 yıl sonra ülke geneline yayılmış ve bir günde sınava katılım sayısı 12-13 bin öğrenciye ulaşmıştı. Sınavlar tüm Pak-Türk Okulları’nda, yer yer 2-3 seans olarak gerçekleştiriliyordu.

ISMO, Kuetta’dan Pakistan’a sunulmuş bir marka oldu. Heyecan ve inançla atılan tohum çok güzel bir çiçeğe hatta büyük bir bahçeye dönüştü.

Hey Merhaba 👋 Tanıştığımıza memnun oldum.

Yeni içeriklerden haberdar olmak istiyorsanız

Spam yapmıyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun

0 Comments

No Comment.