‘Tarihten Bir Sayfa’ serisinde bu kez 2010’da Pakistan’da yaşanan büyük sel felaketi sonrası Türkiye’den bir grup doktorun verdiği sağlık desteğini paylaşıyoruz. PakTürk Okulları personelinin desteği ile düzenlenen Sakarya Afiyet Sağlık Derneği üyelerinin yardım faaliyetini eğitimci Doğan Yücel yazdı.
Sakarya Afiyet Sağlık Derneği’nden bir grup uzman doktor, 2010’daki sel felaketi sonrası destek amacıyla Karaçi’yi ziyaret etti. Bir kadın doğum uzmanı, bir üroloji uzmanı, iki göğüs cerrahi uzmanı, bir aile hekimi, bir anestezi uzmanı ve bir yardımcı personelden oluşan ekip üç gün boyunca sağlık taraması yaptı, ilaç yardımında bulundu.
Selzedelerin sığındığı Pak-Steel Çelik Fabrikası’nın hangarlarını gezen sağlık heyeti, Afgan mülteci kampındaki Türkmen ve diğer muhacirlerle yakından ilgilendi. Yaklaşık 1.500 kişiye doğrudan sağlık hizmeti sunan doktorlar, masrafların tamamını kendi imkanları ile karşıladı.
Karaçi’deki iş adamları da Türkiye’den gelen misafirler için akşam yemeği programları düzenledi. Son gün Karaçi’deki Paktürk Clifton şubesindeki öğrenciler sağlık taramasından geçirildi. Ayrıca Karaçi ve civarı gezildi.
Türkmen pilavının tadı 20 yıl daha unutulmaz
İlginç bir anekdotu burada paylaşmak isterim. Afgan mülteci kampından dönerken benim arabanın hava filtresinin mandalı kırılmıştı. Yolda yaptıracağımız bir yer de yoktu. Doktorlardan birisi filtre kapağının üzerine bir taş koyup arabanın kaputunu hızla kapattı. Ama taş hesap ettiğinden büyükmüş! 🙂 Kaputun ortası yamuldu. Tam oradayken Türkmen tanıdıklar kendi hazırladıkları Türkmen pilavını ikram ettiler. O pilavın üzerinden 10 yıl geçti ama tadı hala damağımızda, yaşarsak bir 20 yıl daha unutulmaz sanırım…
Güzel geçen bir günün sonu, kendileri mülteci olan insanlardan samimi bir misafirperverlik, güzel bir ortam… Bazı anlar vardır ki hayali kendinden çok daha değerlidir. Çünkü bu tür anların güzelliği sonradan daha iyi anlaşılır. Bazı doktorlar, oradaki insanların halini görünce kendi ceplerinden nakdi yardımda bulundu.
Doktorlar, Karaçili iş adamlarını Sakarya’da ağırladı
Dernek görevlisi arkadaşla ilk görüşmelerimizde 14 doktorla geleceklerini ifade etmişti. Ancak sonrasında 6 doktor ve kendisi olmak üzere 7 kişilik bir grupla Karaçi’ye ulaştılar. Geliş hikâyelerini anlatmasını istemiştik. Pakistan’a geleceklerini yıllık dernek programına almışlar. Projeyi hazırladıktan sonra bir devlet kurumu olan Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı’na (TİKA) müracaat etmişler. Ancak TİKA onlara farklı bir ülke önerisi yapınca kendileri gelmeye karar vermiş. Uçak bileti ve diğer masrafları da ceplerinden karşılamışlar. Ayrıca doktorlar Pakistan’a gelebilmek için yıllık izinlerini kullanmış.
Yaklaşık iki ay sonra aynı doktorlar Karaçi’den iş görüşmeleri için Türkiye’ye götürdüğümüz bir grup iş adamıyla beraber bizi de Sakarya’da ağırladı. Evlerinde misafir ettiler. Karaçi’deki iş adamlarının yemek için onlara para verdirmedikleri gibi Sakarayalılar da Karaçi’lilere ev sahibi oldukları sürece yeme-içme ve ikrama bir kuruş ödetmedi. Bugün bir kez daha kendilerine sonsuz teşekkürler ediyoruz.
No Comment.