‘PakTürk balonları’ Hindistan Hava Kuvvetleri’ni nasıl alarma geçirdi? (Video)

(Tarihten Bir Sayfa) PakTürk öğrencilerinden Türkiye mektubu: Keşke tekrar gelebilsem!
Mart 11, 2022
Sofraların pembe ‘süsü’ Himalaya tuzunun kaynağı: Khewra Tuz Madenleri
Mart 14, 2022

‘PakTürk balonları’ Hindistan Hava Kuvvetleri’ni nasıl alarma geçirdi? (Video)

PakTürk Okulları’nın Haydarabad şubesi, 2016 başında yıllık ‘spor haftası’ etkinliklerini duyurmak için havaya uçan bolanlara iliştirilmiş bir pankart saldı. Ancak 350 km yol kat eden balon ve pankart hiç beklenmedik gelişmelere yol açtı; önce Hindistan ordusunu ardından Pakistan istihbaratını teyakkuza geçirdi.

Hindistan ve Pakistan arasında 3 gündür düşük yoğunluklu bir siyasi gerginlik yaşanıyor. Zira 9 Mart’ta Hindistan’dan ‘yanlışlıkla’ Pakistan’a doğru fırlatılan bir füze,13.000 metre irtifada 4 dakika seyrettikten sonra sınırdan 124 km uzaktaki Khanewal bölgesine düştü.

Pakistan ordusu, füzenin ülkenin doğusundaki Mian Channu kenti yakınlarına düştüğünü ve rotasının bölgeden geçen uçakları tehdit ettiğini duyurdu. İslamabad, ‘bu tür bir sorumsuzluğun nahoş sonuçlara yol açabileceği’ konusunda Hindistan’ı uyardı. Hindistan ise Pakistan’a fırlatılan füzenin bakım çalışmaları sırasında gerçekleşen bir ‘teknik arızadan’ kaynaklandığını açıkladı.Delhi, olaydan ‘büyük pişmanlık duyduklarını’ ve kimsenin zarar görmemesinden teselli bulduklarını belirtti.

Bu olay bize PakTürk Okuları tarafından 2016 başında gökyüzüne bırakılan bir kutlama balonunun Hindistan ordusunu alarma geçirmesini hatırlattı. İnanması zor olsa da üst seviyede resmi açıklama ve araştırmalara sebep olan hadise medyaya da yansıdı.

Balonların yol açtığı hareketlilik, Pakistan medyasına böyle yansıdı…

Önce, PakTürk Okulları’nda idarecilik yapan Osman Arslanhan’ın ağzından olayın özetini aktaralım:

“2016 yılının ocak ayında PakTürk Okulları’nın Haydarabad şubesinde yıllık gelenek halini alan ‘spor haftası’ etkinlikleri yapılacaktı. Açılışta sıra dışı bir etkinlik olarak spor haftasını duyuran poster, renkli uçan balonlarla havaya bırakılacaktı. Böylece bu ilginç ve eğlenceli etkinliğin ‘startı’ verilecekti.

Öyle de yapıldı; öğrenci, öğretmen ve velilerden oluşan seyirciler, alkış ve tezahüratlarla balonları havaya saldı. Büyük bir coşku ve heyecan vardı. Fotoğraflar çekildi, gözler gökyüzünde süzülen balonları ve PakTürk pankartını gururla izledi. Balonla birlikte havada uçuşan pankartımız bir süre sonra gözden kayboldu. Etkinlikler ve değişik yarışmalar devam etti. Akşama herkes yorgun ama mutlu bir şekilde evine döndü. Akıllarda gökyüzünün karanlığında bir gurur tablosu gibi asılan pankart vardı. Balonların akıbeti konusunda ‘rüzgarda patlar ve bir yere düşer’ diye düşünülüyordu.

Birkaç gün sonra okula çok özel bazı ‘misafirler’ geldi. Havaya salınan o posteri ve balonları sorguluyorlardı. Pakistan istihbaratının konuyu öğrenmek için gönderdiği bir timdi bu. Biz, daha ne olup bittiğini ve bu kadar abartılacak ne yapmış olabileceğimizi düşünürken, Hindistan’dan yayılan bir haber konuya açıklık getirecekti. Meğer bizim balonlar patlamamış, yaklaşık 350 km yol kat etmiş, sınırı geçmiş ve Hindistan’ın hava kuvvetlerini alarma geçirmişti..

Olayın geri kalan kısmını ve medyaya nasıl yansıdığını da o günlerde yapılan ajans haberinden görelim:

Press Trust of India tarafından 31 Ocak 2016’da abonelerine geçilen haberde Hindistan’ın Pakistan’a sınır Rajastan eyaletindeki Barmer ilçesinin Ramsar bölgesine balonlarla birlikte inen ve üzerinde ‘PakTürk İsra Kampüsü Yıllık Spor Günü’ yazan bir afişten bahsediliyor. O cumartesi günü Haydarabad’daki PakTürk Okulları İsra Kampüsü öğrenci ve öğretmenleri tarafından düzenlenen spor haftasında göğe salınan, üzerlerinde ‘I Love You’ yazan ve farklı hayvan yüzleri bulunan rengarenk balonlara el konulduğu ve konunun araştırıldığı belirtiliyor.

PakTürk balonlarının Hindistan’a ulaşmasından dört gün önce bir Hindistan Hava Kuvvetleri savaş uçağı Pakistan tarafından gelen balon şeklindeki nesneyi vurmuştu.

Barmer Polis Müfettişi Anil Deshmukh verdiği demeçte, “Üzerinde ‘PakTürk, İsra Kampüsü, Yıllık Spor Günü’ yazan bir pankart bulunan renkli balonlar büyük olasılıkla Pakistan tarafından geldi ve Ramsar bölgesine indi.” dedi ve balonlara el konulduğunu, konunun araştırıldığını söyledi.

PakTürk balonu tam 338 kilometre uçtuktan sonra yere inmişti anlaşılan. Pakistan üzerindeki uçuş rotasında büyük ihtimalle Mirpur Khas ve Umarkot’u geride bırakarak sınır ihlali yapmıştı. 😊

Hindistan Savunma Sözcüsü Yarbay Manish Ojha ise “Hava Kuvvetleri tetikte ve durumu yakından izliyor.” dedi.

Daha önce 26 Ocak’ta, yine Pakistan sınırındaki Barmer bölgesinde, Hindistan Hava Kuvvetleri radarı tarafından tespit edilmesinin ardından, ‘gizemli bir balon şeklindeki nesne’ bir Sukhoi-30 savaş uçağı tarafından vurulmuştu. Hindistan Hava Kuvvetleri yetkilileri, uçan nesnenin -Pakistan tarafını ima ederek- batı sektöründen Hindistan hava sahasına girmesinden sonra vurulduğunu söyledi.

Konuyla ilgili haber linkleri:

Hey Merhaba 👋 Tanıştığımıza memnun oldum.

Yeni içeriklerden haberdar olmak istiyorsanız

Spam yapmıyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun

0 Comments

No Comment.