Bugün 23 Mart, yani Pakistan Günü. 1940’ta alt kıta Müslümanlarının, Lahor’dan tüm dünyaya sadece Müslümanlara ait bir devlet talebini deklare ettiği günün yıl dönümü. O tarihte fikren kurulan Pakistan, 7 yıl sonra 14 Ağustos 1947’de fiilen kuruldu.
PakTürkFile ailesi olarak Pakistanlı tüm kardeşlerimizin 82’inci Muhtariyet Günü’nü can-ı gönülden kutluyoruz.
Urduca adı Yevm-i Pakistan (Pakistan Günü) olan bu gün, ülkede milli bayram olarak kutlanıyor. Günün anlam ve önemi, Hindistan’da yaşayan Hindularla Müslümanlar arasındaki anlaşmazlıklara köklü çözüm bulunmasından kaynaklanıyor.
Müslüman siyaset ve cemiyet liderlerinin teşkil ettiği Müslüman Birliği, 23-25 Mart 1940 tarihleri arasında Lahor’daki (şu anda ortasında Minar-ı Pakistan yükseliyor) Minto Park’ta bir araya gelerek Hindularla Müslümanlar arasında giderek tedhiş hareketlerine yol açan farklılıkları müzakere etti. Toplantı neticesinde kesin çözüm olarak alt kıtada Müslümanlara ait bir ulus-devlet kurulması gündeme getirildi ve muhtariyet kararı alındı. Müslümanlarının çoğunlukla yaşadığı bölgeleri kapsayan muhtariyet kararı alınmasından 7 yıl sonra da bağımsız bir ülke olarak Pakistan kuruldu.
14 Ağustos 1947 tarihinde Muhammed Ali Cinnah önderliğinde bağımsızlığını kazanmasının ardından geçen yaklaşık 9 yıl süre zarfında İngiliz Milletler Topluluğu’nda yer almaya devam eden Pakistan, 23 Mart 1956’da kabul edilen ilk anayasası ile dünyanın ilk İslam Cumhuriyeti oldu. Bu sebeple 23 Mart tarihi bir süre ‘Anayasa ve Cumhuriyet Günü’ olarak da kutlandı. 1960’lardan bu yana ise ‘Pakistan Günü’ olarak kutlanıyor.
Bu gün çerçevesinde İslamabad’da birçok dost ve kardeş ülke temsilcisinin de katıldığı geniş kutlama programlarında Pakistan Silahlı Kuvvetleri’ne mensup birlikler geçit töreni yapıyor. Ayrıca ülkeye emeği geçmiş Pakistanlı ve yabancı kişilere her yıl cumhurbaşkanı tarafından milli ödüller ve madalyalar veriliyor.
Biz de Pakistan’ın 82. Muhtariyet Günü’nü bütün kalbimizle kutluyor “Pakistan Zindâbâd! Pak-Türk Dostî Paindâbâd!” diyoruz.
No Comment.