Pakistan’da Sevilerek Oynanan İki Oyun: Tent Pegging ve Rugby

Y. Irfan Bey ve Asifa Irfan Lahor Kız Kolejinin Açılışı
Şubat 10, 2024
Selma Sultan ve Hint Altkıtasına Uzanan Hüzünlü Hayatı
Şubat 24, 2024

Pakistan’da Sevilerek Oynanan İki Oyun: Tent Pegging ve Rugby

Rugby ve tulum kapma gibi atlı sporlar Pakistan’da oldukça yaygındır. Özellikle askeri karargahların yanlarından geçerken askerlerin oynadıklarını görürdük. Belirli zamanlarda mahalli kıyafetlerini giyerler ve yarışmalara ya da maçlara çıkarlar. Hatta öyle ki misafir devlet adamlarına bu gösterileri sunarlar. Lahor’da iken Türkiye’den gelen devlet adamlarına Pencap valiliği’nin bahçesinde bu gösterilerin sunulduğuna ve bazen de bu eğitimli atlardan hediye edildiğine çokça şahit olduk.

Atlı sporların ve atlı gösterilerin bu kadar yaygın olmasında hem eski geleneklerin hem de İngilizlerden kalma adetlerin etkisi olduğu rahatlıkla söylenebilir. Bunlar arasında en yaygın olan tulum kapma diyebileceğimiz bir atlı müsabakadır. Atlı bir spor olan tulum kapma, yüzyıllar öncesine dayanan köklere sahiptir. Sporun kökeni tam olarak bilinmese de MÖ 326’da Afganistan’da başladığı sanılıyor. Bir süvari dörtnala giden bir at üstünde tuluma benzeyen yerdeki bir hedefi parçalamak için bir mızrak veya kılıç kullanır.

14 Ağustos 1947’de Pakistan’ın kurulmasından sonra tulum kapma çeşitli nedenlerle popülaritesini kaybetti. Bu, nihayetinde squash ve kriket gibi daha kolay oyunların bazılarının daha fazla oynanmasına yol açtı. Pakistan’ın Karaçi, İslamabad, Peşaver ve Sukkur gibi büyük şehirlerinde squash ve kriketin popülaritesinde bir artış görünürken kırsal bölgelerde atlı sporlar canlı kalmaya devam etti. Finansmanı bir şekilde sağladı ve atları eğittiler. Ayrıca oyun alanlarının bakımını yaptı ve oyuncular yetiştirdiler.

Bu oyun uzun zamandır Pencap ve Kuzey Pakistan’da her yıl yapılan en popüler binicilik etkinlikleri olmuştur. Genellikle Mart ayında yapılan ve birkaç gün süren Milli At ve Boğa Gösterisi büyük bir etkinlik olup bulabileceğiniz her türlü spor ve kültürel etkinliği kapsar. Ne yazık ki, bu gösteri zamanla devam ettirilmedi ve mali himayeden mahrum kaldı. Zamanla Pencap eyaletindeki Mela Mandis’in sığır satılan pazarları bu sporun yeniden canlanmasına öncülük etti. Bu etkinlikler, tek noktada Pakistan’ın dört bir yanından geleneksel üniformalarını giyen oyuncuların katıldığı bir yiğitlik ve rekabete sahne olur. Bu gösteriyi hiç seyretmemiş olanlar için görülmeye değerdir. Oyuncuların tüm hünerlerini sergilediğini görebiliyorsunuz ve sadece birkaçı çadır kazıklarını yerden sökmeyi başarıyor. Tulum kazıklarını sökmeye çalışan atlıları izlemek saatlerce süren eğlenceli bir  gün geçirmeyi sağlar.

Kaynaklar

https://www.efp.com.pk/tent-pegging.php

https://www.pakistantoday.com.pk/2023/02/15/three-day-national-horse-cattle-show-from-mar-10/

Hey Merhaba 👋 Tanıştığımıza memnun oldum.

Yeni içeriklerden haberdar olmak istiyorsanız

Spam yapmıyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun

0 Comments

No Comment.