2009 yılındaki ilk TUSKON gezisinden sonra ertesi yıl tekrar katılma kararı aldık. Karaçi’de iş adamlarını temsil eden en önemli iki önemli müessese olan KCCI (Karaçi Ticaret ve Sanayi Odası) ve FPCCI (PAkistan Odalar ve Borsalar Birliği) programı anlattık. Her iki yerden de müspet cevap aldık. Ancak iş müracaatlara gelince bir gün Ticaret odasında diğerlerinin de katılacağını söyleyince “Biz sadece kendimiz olarak katılmak istiyoruz, Karaçi’den başka bir ticari teşkilatla beraber olmamız mümkün değil” dediler ve yaklaşık 20-25 kadar iş adamının tamamı o anda programa gelmekten vazgeçti. Çok ısrar ettimse de sözlerinden dönmediler. İstanbul’da onlar için yapılan tüm iş randevuları ve rezervasyonları iptal etmek durumunda kaldık. Böylece aralarındaki yarışı da acı bir tecrübeyle öğrenmiş oldum. Sadece FPCCI (Odalar ve Borsalar Birliği)’ndan katılmaya söz verenlerle Türkiye’ye gittik. Ayrıca şahsi tanıdığımız iş adamlarından da katılanlar oldu. Yine bir heyet edecek kadar sayı meydana geldi. Aradan altı ay kadar geçtikten sonra bizzat KCCI için de özel bir gezi programı yaptık.
Pakistanlı iş adamları için Türkiye’ye gidiş için vize alınması gerekiyordu. Bunun için Dışişleri Bakanlığı özel bir talimatla havalimanında da vize verilebileceğine dair bir kod tamim etti. Ancak havalimanında bu tatbikatı bilmeyen veya haberi olmayan polis ve memurlar yüzünden bazı insanlar İstanbul havalimanından dönmek zorunda kaldılar. Bunun üzerine ABD veya İngiltere vizesi olanlara havalimanında anlık vize verilmesi kararı verildi. Yine iş tam çözülmedi. Üstelik ideolojik takıntılar sebebiyle bazı memurlar da TUSKON’un programı için gelenlere keyfî vize vermeme yoluna gitti. Bütün bu olanların üzerine biz vizeleri Pakistan’da alma kararı aldık. Tek elden yürütelim dedik. İslamabad’da elçiliğin giriş çıkışı zor bir bölgede olması ve her seferinde randevu almak zorunda olduğumuzdan Karaçi Başkonsolosluğunda vizeleri yaptırmaya karar verdik. Ticari Ataşe de iki ülkenin ticaretini geliştirecek bu programa iş adamlarının katılımlarını sağlamak amacıyla ciddi yardım etti. Ben vize için dosyaları hazırlıyordum. Lahor ve İslamabad’daki arkadaşlar da bana göndermeye başladılar. Onların da vize müracaat evraklarını düzenliyordum. Son olarak Ticari Ataşe kontrol ediyordu. Böylece bir ay boyunca programa katılacak insanların vize müracaatlarını yaptık.
10 Haziran Perşembe günü gece 03.05 uçağıyla Karaçi’den İstanbul’a hareket ettik ve 06.40’ta İstanbul’a vardık. Havalimanında bekleyen aracımızla ilk olarak sekiz buçuk itibariyle Çamlıca Tepesinde kahvaltı yaptık ve kısa gezinti ve Boğaz’ı fotoğrafladık. Ardından saat on gibi Abant’a hareket ettik ve “yedigöller”de turistik bölgesinde gezinti yapıp öğle yemeği yedik. Akşam saat on gibi Sakarya’ya ulaştık ve Akyazı’da iş adamlarıyla sohbet ve çay toplantısı oldu. Sonrasında Akyazı’lı iş adamları misafirlerimizi aile aile evlerinde misafir ettiler.
İkinci gün sabah mali müşavir bir iş adamının bahçesinde yaptığımız kahvaltı sonrası saat dokuz gibi Ankara’ya doğru yola çıktık. Dört saatlik bir yolculuk sonrası Ankara’ya ulaştık ve Kocatepe camiinde Cuma namazı kıldık. Aileler o sırada bir lokantada beklediler. Namaz çıkışında Keçiören’de Estergon Kalesinde öğle yemeği yiyip ikindide Hacı Bayram Veli Camiini ziyaret ettik ve akşam güneş batışını Atakule’den seyrettik. Akşam yemeğini Çankayalı iş adamlarıyla birlikte yedik.
Üçüncü gün Cumartesi idi. Otelde kahvaltı yaptıktan sonra Anıtkabir’e gittik. Sonrasında yol üzerinde İncek Ulusoy Kolejinde öğle yemeği yedik. Okulu gezdikten sonra saat 15 gibi Konya’ya hareket ettik. Üç saat seyahatten sonra akşam saat altıda Konya’ya vardık. Konya’da ilk olarak ben hanımı ve kızımızı karşıladım. Onları da minibüse alıp Konya Belediyesi tesislerinde Sema ayinine gittik. Akşam yemeğinin ardından otele yerleştik.
Dördüncü gün oteldeki kahvaltıdan sonra Şems-i Tebriz Camii ve Mevlana Celaleddin Rumi Camilerini gezdik. Bu arada İslamabad’dan gelen grupla birleştik. Eski çarşıda alışveriş yaptıktan sonra beylerle fabrika gezileri yaptık. Hanımlar Mehmet Bey’in evinde dinlendiler. Akşam üzeri Alaaddin tepesinden şehri seyrettik ve Aydın çavuş tepesinde çay içtik. Akşam yemeği sonrası 22.35’te tarifeli uçakla İstanbul’a geçtik ve TUSKON’un bizim için ayırttığı havalimanına yakın rezervasyonu yapılan otele yerleştik.
Beşinci günü İstanbul’un Avrupa yakasında geçirdik. Fatih üniversitesini gezdik ve öğle yemeği yedik. Aydınlı alışveriş merkezindeki alışveriş sonrası akşam yemeği yedik ve otele geçtik.
Altıncı günün sabahında kahvaltının ardından 9.30’da Haliç Kongre merkezinde TUSKON Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü 2010 Resmi Açılış Törenine katıldık. Tören sonrası 14’te öğle yemeği yedik ve Gülhane parkındaki İslam bilim müzesini gezdik. Ardından Pakistan heyeti olarak programın resmi Gala yemeğine katıldık.
16 Haziran Çarşamba günü sabahleyin iş görüşmeleri için Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü 2010 –İkili İş Toplantılarına katıldık. İş adamları iş görüşmelerini yaparken aileler Panorama 1453 müzesini gezdiler, Pierre Loti tepesinde Haliç manzarasında çay içtiler, Halid paşa Konağında öğle yemeği yediler. Sonrasında Bayrampaşa’da su dünyasına gidip alışveriş merkezi içindeki buzhane kısmındaki buzdan heykelleri gördüler. Akşam İŞHAD İşadamları Derneği bizleri iş adamlarıyla ağırladı.
Perşembe günü TUSKON üyesi iş adamlarının Ürün Teşhir Stantlarını ziyaret ettik. İş Toplantıları yaptık. Aileler bu arada Dolmabahçe sarayını gördü. Öğle yemeği yedi ve Cevahir alışveriş merkezinde alışveriş yaptı. Yıldız sarayının bahçesinde Boğaz manzarası eşliğinde çay içtiler. Akşam iş adamlarıyla akşam yemeği yedik ve otele geçtik.
Dokuzuncu gün Cuma idi. Kahvaltı sonrası Ayasofya ve yerebatan sarnıcını gördük. Akabinde Sultanahmed camiinde Cuma kıldık. Öğle yemeği sonrası Topkapı sarayını gezdik ve tekne ile Boğaz Turu yaptık. Akşam yemeğini İstanbul ticaret odasında yedik.
Son gün kahvaltı sonrası Miniatürk’ü gezdik ve Hazret-i Eyyûb Sultan Camiini ziyaret ettik. Özel Burç Kolejindeki öğle yemeğinden sonra 18.45 uçuşuyla misafirleri havalimanına uğurladık. Misafirlerimiz 02.10’da Karaçi’ye vardılar.
No Comment.