Pakistan’da Federal ve Eyalet Hükûmetlerine Tercümanlık ve Diğer Desteklerimiz-1

2010 Yılı TUSKON Toplantısı ve Türkiye Gezisi
Mayıs 10, 2024
Hint Altkıtasında Bir Osmanlı: Nilüfer Sultan 1
Mayıs 25, 2024

Pakistan’da Federal ve Eyalet Hükûmetlerine Tercümanlık ve Diğer Desteklerimiz-1

Pakistan’da bulunan hizmet kurumları her zaman güvenilir ve muteber yapılarıyla Pakistan hükümetinin dikkatini çekmiştir. Biz 2008 yılında PakTürk okullarında öğretmenlik yaparken gönüllü olarak kurduğumuz PakTürk iş adamları Derneği aracılığıyla Türkiye’den çok fazla sayıda Türk iş adamının Pakistan’a ticari ziyaretler yapmasını sağladık. Çünkü biz her ne kadar Pakistan’daki ticari imkanları sözlü olarak Türkiye’ye gittiğimizde anlatıyor olsak da onların bizzat gelip görmeleri ticari manada ikna olmaları için önemliydi. Ondan ötürü birçok iş adamları dernekleri ile irtibata geçtik. Çok kısa zamanda farklı şehirlerden onlarca iş adamı grubunun Pakistan’ın dört bir tarafına gelmesine vesile olduk. Bu ziyaretler her iki ülkenin işadamları için çok ufuk açıcı ticarete dönüşen ziyaretlerdi. Tabii ki her gelen grup tanıştıkları iş adamlarını Türkiye’ye çağırıyordu. Ve her gelen grup mutlaka devlet yetkililerini ziyaret ediyordu. Bunun sonucunda hem Pakistanlı iş adamları ile hem de devlet yetkilileri ile güzel dostluklar oluşmaya başlamıştı.

Yine bir iş adamı grubu Pakistan’a geldiğinde devlet yetkilileri onları devletin misafiri gibi ağırlayacaklardı. Tabii ki bu toplantı için onlarca tercümanlık yapabilecek kişi gerekiyordu. Biz de öğretmen veya belletmen arkadaşlarımızdan bu toplantı ve takip eden toplantılarda iş adamları arasındaki görüşmelere tercüman olarak yardımcı olmalarını rica ediyorduk. Bu ilişkiler böylece devam etti. Ardından Pakistan hükûmeti bizim yaptığımız bu gönüllü hizmetin çok verimli olduğunu gördü. Artık Türkiye ile olan ilişkilerinde bize sık sık tercüman talebinde bulunmaya başladılar. Bunun tek sebebi bize çok güveniyor olmalarıydı. Her seferinde Pakistan devletinin resmi görüşmeleri için yaptığımız tercüme hizmetinin ücretini bize öneriyorlardı. Fakat biz hiçbir zaman ücret kabul etmedik ve hiçbir arkadaşımız yaptığı rehberlik veya tercüme hizmetleri karşılığında ücret almadı. Bu tabii ki devlet yetkililerinin çok dikkatini çekiyordu. Arkadaşların önce iş adamları arasında başlayarak  yaptığı bu fedakârâne rehberlik ve tercümanlık hizmetleri Urducayı da iyi konuşabildiğimiz için zamanla devlet toplantılarına da taşınmıştı. Ben ve arkadaşlarım bir çok kez devlet başkanları arasındaki önemli toplantılarda tercümanlık yaptık veya Türkiye’den gelen devlet yetkilileriyle Pakistan’da bizzat ilgilendik. 

İSTAÇ Heyeti Lahor Ziyareti

Pakistan federal ve eyalet hükümetlerinin ricası üzerine Türkiye’den gelen devlet yetkililerine Türk yemekleri yapıp gönderme hizmeti dahi yapmaya başlamıştık zamanla. Türkiye’den birçok farklı ziyaretçi gelmeye başladı. Bunlardan bazıları başbakanı koruma grubunu eğitmek için gelen özel harekât polisleriydi. Bu polisler aylarca Pakistan’da kaldılar ve Başbakan’ın korumalarını eğittiler. Bu süre zarfında masa başında veya sahada tüm tercümanlık hizmetlerini biz verdik. Bu vesile ile hemen hemen her gelen Türk devlet yetkilisini karşılamak, yemeklerini ayarlamak, kaldıkları süre boyunca onları gezdirmek, yapılan tüm toplantılarına tercümanlık hizmeti vermek ve bu şekilde iki kardeş ülkeyi yakınlaştırmaya çalışmak yıllarca bana ve arkadaşlarıma nasip oldu.

Yine bir gün zamanın İstanbul büyükşehir belediyesi başkanı Kadir Topbaş yanında bir uçak dolusu iş adamı ve devlet yetkilileri ile Pakistan’a gelmişti. Bu ziyaretlerinde kendisine ve eşine yardımcı olması için iki tercümanla gelmiş olmasına rağmen tüm tercümanlık işlerini Başbakan Shahbaz Şerif’in isteği üzerine ben sağlamıştım. Kadir Topbaş Türkiye’den doğrudan uçuş ile Karaçi şehrine gelmişti. Oradan da özel uçakla Lahor’a gelmeleri bekleniyordu. Bunun üzerine başbakan beni çağırdı yanına ve özel kalemi ile birlikte Karaçi havaalanına gitmemizi ve orada Kadir Topbaş ve yanındakileri karşılamamızı rica etti. Ben de özel kalem ile birlikte Karaçi şehrine gidip bu heyeti karşılayıp Lahor’a seyahatlerinde eşlik ettim. Kadir Topbaş uçak inerken o ana kokpitten inişe şahit olması için pilot tarafından içeriye davet edildi ve ben de yanında kokpitte beraberce iniş anını izledik.

Bu ziyaret için Punjab hükûmeti çok büyük hazırlıklar yapmıştı. Çünkü İstanbul büyükşehir belediyesi yıllarca Punjab hükümetinin birçok konuda yardımına koşmuştu. Çöp toplama hizmetlerinden tutun metrobüs konusuna kadar birçok konuda ücretsiz danışmanlık hizmetleri vermişti. Bu hizmetlere binaen Punjab hükûmeti de Kadir TOPBAŞ için inanılmaz bir karşılama hazırlamıştı. Biz de bu programın hem tercümanlık hem de koordinasyon kısmında yaklaşık 20 arkadaşımla beraber yer almıştık. Bir dahaki yazıda bu ziyaret sırasında olanları ve bu programa yol açan İstanbul belediyesinin İSTAÇ, İSPARK vb. birçok firmasının Pakistan ziyaretlerini yazacağım.

Hey Merhaba 👋 Tanıştığımıza memnun oldum.

Yeni içeriklerden haberdar olmak istiyorsanız

Spam yapmıyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun

0 Comments

No Comment.