Pakistan Muhtariyet Günü kutlu olsun

Pakistan sınırlarını aşan şiir: İkbal’in ‘Çocuk Duası’
Mart 22, 2021
Türk öğrencinin üniversite hocalarını ağlatan bitirme ödevi
Mart 24, 2021

Pakistan Muhtariyet Günü kutlu olsun

Bugün 23 Mart, yani Pakistan Günü. 1940’ta Hindistan Müslümanlarının, Lahor’dan tüm dünyaya yalnızca Müslümanlara ait bir devlet talebini deklare ettiği günün yıldönümü. O tarihte fikren kurulan Pakistan, 7 yıl sonra 14 Ağustos 1947’de fiilen kuruldu. PakTürkFile ailesi olarak Pakistanlı tüm kardeşlerimizin 81’inci muhtariyet gününü can-ı gönülden kutluyoruz.

Urduca adı Yevm-i Pakistan (Pakistan Günü) olan bu gün, Müslüman siyaset ve cemiyet liderlerinin teşkil ettiği Müslüman Birliği’nin Lahor’daki (şu anda ortasında Minar-ı Pakistan yükseliyor) Minto Park’ta 23-25 Mart 1940 tarihleri arasında yaptığı ve Hindularla Müslümanların arasında giderek tedhiş hareketlerine yol açan farklılıkların müzakere edildiği, kesin çözüm olarak da alt kıtada Müslümanlara ait bir ulus-devletin kurulmasının dile getirilerek muhtariyet kararı alınmasının anısını yaşatan bir milli bayramdır. Bu toplantının önemi alt kıta Müslümanlarının çoğunlukla yaşadıkları bölgeleri kapsayan bağımsız bir ülke kurulması adına aldıkları muhtariyet kararının 7 yıl içerisinde Pakistan’ın kurulmasıyla sonuçlanmasıdır.

14 Ağustos 1947 tarihinde Muhammed Ali Cinnah’ın önderliğinde bağımsızlığını kazanmasının ardından geçen yaklaşık 9 yıl süre zarfında İngiliz Milletler Topluluğu’nda yer almaya devam eden Pakistan, 23 Mart 1956’da kabul edilen ilk anayasası ile dünyanın ilk İslam Cumhuriyeti oldu. Bundan ötürü 23 Mart bir süre ‘Anayasa ve Cumhuriyet Günü’ olarak da kutlandı. 1960’lardan bu yana ise Pakistan Günü olarak kutlanıyor.

Bu gün çerçevesinde İslamabad’da birçok dost ve kardeş ülke temsilcisinin de katıldığı geniş kutlama programında Pakistan Silahlı Kuvvetleri’ne mensup birlikler geçit töreni yapar. 23 Mart’ta aynı zamanda Pakistan’a emeği geçmiş Pakistanlı ve yabancı kişilere her yıl Cumhurbaşkanı tarafından milli ödüller ve madalyalar verilir.

Son birkaç yıldır Türkiye’den bu kutlamalara Mehter Takımı ve SoloTürk de katılıyor. Hava durumu sebebiyle bu yıl 25 Mart’ta yapılacak kutlamalarda Türk Hava Kuvvetleri’nin SoloTürk uçağı yine bir dizi gösteri uçuşu yapacak.

Pakistan’ın 81. Muhtariyet Günü kutlu olsun!

Pakistan Zindâbâd! Pak-Türk Dostî Paindâbâd!

Hey Merhaba 👋 Tanıştığımıza memnun oldum.

Yeni içeriklerden haberdar olmak istiyorsanız

Spam yapmıyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun

0 Comments

No Comment.