KCCI heyeti, Türkiye gezisinde medya ve eğitim kurumlarını da inceledi

PakTürk’e destek için oyun turnuvası: Oyuncuların yapacağı bağışlar hukuk mücadelemizde kullanılacak
Mayıs 9, 2022
Pakistan’ın manevi merkezi: Badşahi Camisi
Mayıs 23, 2022

KCCI heyeti, Türkiye gezisinde medya ve eğitim kurumlarını da inceledi

Eğitimci Doğan Yücel, PakTürk Okulları’ndaki öğretmenliğinin yanı sıra Pakistan ve Türkiye arasındaki ticareti geliştirmek için kurulan iş adamları derneğinde de çalıştı. Bu görevi kapsamında Karaçi Ticaret ve Sanayi Odası’nın başkan ve üyeleriyle 2011 yılında düzenledikleri Türkiye gezisinin ayrıntılarını anlattı.

Dördüncü Bölüm:

Pazar bizim gezideki dördüncü günümüzdü. Sabah erken saatlerde namaz için Eyüp Sultan Camii’ne gittik, ardından sırasıyla Pierre Loti’de güneşin doğuşunu seyrettik ve Halid Paşa Konağı’nda bir grup işadamıyla birlikte kahvaltı yaptık. Çok tatlı sohbetler oldu. Çıkışta Miniatürk’ü gezdik, Cevahir Alışveriş Merkezi’nde alışveriş yapıldı. Yıldız Sarayı civarında boğaz boyunca yürüdük ve güzel bir yerde çay içtik. Akşam yemeğini ise Eminönü’nde yedik.

Pazartesi günü Kapalıçarşı’da alışveriş yaptık. Sultanahmet Camii, Topkapı Sarayı ve Ayasofya ziyaretinin ardından çevreyi gezdik. Gülhane’de İslam Bilim ve Tarih Müzesi’ni ve Yerebatan Sarnıcı’nı gördük.. Sultanahmet köftecisinde yemek yedikten sonra İstanbul Ticaret Odası’nda iş adamları ile görüşme yapıldı. İstanbul Ticaret Odası (İTO) ile Karaçi Ticaret ve Sanayi Odası (KCCI) başkanları önceden imzalanmış olan ticari işbirliği mutabakatının icraya geçirilmesi için yeniden imza verdi.

KCCI heyeti, İTO Yönetim Kurulu Üyesi Muhammet Yenel ve diğer yetkililerle bir araya geldi. İTO başkanı o sırada yurt dışındaydı. Yenel, KCCI heyetini sıcak bir şekilde karşıladı ve konuşmasında, “Pakistan ve Türkiye iki devlet tek millettir. Pakistan, ikili ticaret için potansiyel bir destinasyondur.” dedi. Pakistan-Türkiye kardeşliğinin onlarca yıl geçmişe uzandığını ve her iki ülkenin de kültür, ahlak ve normlar açısından büyük benzerlik gösterdiğini belirtti. İki ülkenin birbirleri için önemli olduğunu, ticari bağları geliştirmek için iş adamları ve kurumlarına hayati roller düştüğünü söyledi. Her iki ülkenin de inşaat, telekomünikasyon, enerji, tekstil ürünleri ve makineleri, mobilya, PVC boruları, tarım makineleri gibi birçok kalemde işbirliği yapılabileceğini dile getirdi. 300 binden fazla üyesi bulunan İTO’nun Pakistan ekonomisini güçlendirmek için meslektaşlarına mümkün olan en güçlü desteği vereceklerini bildirdi. Tekstil ürünlerinin ithalatına ilişkin önerilen koruma önlemlerinin Pakistan için alınmaması gerektiğini belirtti.

Pak-Türk dostluk bağları ilelebet sürecek

KCCI Başkanı Saeed Shafiq de Pakistan ve Türkiye arasındaki ilişkinin dini, kültürel ve tarihi bağlara dayandığını belirtti. Pak-Türk dostluk bağlarının ilelebet süreceğini, bu sebeple Pakistan ekonomisini canlandırmak için Türk müteşebbislerin yatırım yapması gerektiğini vurguladı. Rüzgar ve güneş enerjisinin gelecek için potansiyeli yüksek sektörler olduğunu vurguladı. Pakistan algısının dünya çapında iyileştirilmesi gerektiğini ve gerçek resminin muazzam fırsatlar ve dost canlısı vatandaşlarla dolu bir ülke olarak ortaya çıkarılması gerektiğini söyledi. Pakistan ve Türkiye arasında Tercihli ve Serbest Ticaret Anlaşması yolunun açılması gerektiğini anlattı ve sanayi odalarını her iki ülke hükümetlerini ikna etmek için üstlerine düşeni yerine getirmeye davet etti. Ayrıca Pakistan ve diğer bölge ülkelerinden tekstil ihracatına yönelik önerilen koruma önlemlerinin ağır bir tedbir olacağını, dolayısıyla kardeş ülke Türkiye’nin Pakistan’a muafiyet vermesi gerektiğini ifade etti. Toplantı, ikili ticari bağları artırma ve KCCI ile İTO’nun ilişkilerini güçlendirme konusunda ortak bir kararla sona erdi.

Aynı gün akşam İş Hayatı Derneği (İŞHAD) üyeleriyle yemeğe davet edildik. Son gün de Zaman gazetesinin dış haberler servisi editörü ile ekonomi ve uluslararası ilişkiler konularında uzman bazı yazarlarla görüşmeler gerçekleştirildi. KCCI Başkanı Muhammed Saeed Shafiq, o gün tirajı 900 binin üzerinde olan Zaman gazetesini ve İngilizce yayın yapan Today’s Zaman’ı ziyaret etti. Burada Türk medyasının ekonomideki rolü hakkında fikir alışverişi yapıldı. KCCI heyeti ayrıca, o sırada Zaman gazetesine bir ziyarette bulunan ABD’nin Houston Ticaret Odası Başkanı ve CEO’su Jeff Moseley ve Texas Türk Amerikan Ticaret Odası Başkanı Celil Yaka ile interaktif bir oturum gerçekleştirdi.

İş dünyasının eğitim kalitesini arttırmadaki rolü

Ardından Fatih Üniversitesi’ne düzenlediğimiz ziyarette bazı yönetici ve öğretim üyeleriyle görüştük. Bu ziyaretin amacı, Türk üniversitelerinin gençleri girişimciliğe nasıl teşvik ettiği konusunda fikir edinmekti. Heyet ayrıca, özel sektörün ülkenin eğitim seviyesini yükseltme konusunda neler yaptığını ve iş dünyasının modern eğitim kurumları açmak için ne gibi fonlar sağladığını öğrenmek istiyordu. İstanbul Ticaret Odası aynı zamanda bir üniversite ve yüksek okul işletiyordu. Fatih Üniversitesi’ndeki toplantıda KCCI Başkanı Shafiq, yetkililere oda olarak bazı özel sektör üniversitelerinin yönetim kurulunda yer aldıklarını, akademik mükemmelliği geliştirmek ve gençlere girişimciliği teşvik etmek için fikir alışverişinde bulunmak istediklerini bildirdi. Ayrıca gençleri serbest meslek sahibi olmaya teşvik etmek için bir kampanya yürüttüğünü, bu kapsamda atölye çalışmaları ve seminerler düzenlemeyi planladığını anlattı. Ayrıca, akademi ile endüstriyi birbirine bağlamak için KCCI’de bir ‘Connect Pakistan’ programı yürütüldüğünü kaydetti.

Fatih Üniversitesi hakkında bir sunum yapan Prof. Dr. Murat Karagöz, (o dönem) Türk hükümetinin eğitime öncelik verdiğini ve özel sektörün de bu konuda kararlı olduğunu bildirdi. Aynı gün üniversitenin bulunduğu Büyükçekmece’de alışveriş yaptık ve akşam yemeğinin ardından Pakistan’a dönmek üzere Atatürk Havalimanı’na ulaştık.

İki şehirde 13 ayrı toplantı yapıldı

KCCI Başkanı Muhammad Saeed Shafiq, İstanbul’da kaldığı süre boyunca, Pakistan’ın İstanbul Başkonsolosu Dr. Yousaf Junaid ile çeşitli interaktif oturumlar da gerçekleştirdi. Pakistan’ın Türkiye Büyükelçiliği Ticaret Bölüm Başkanlığı’nı da yürüten Dr. Junaid Yousaf, Pak-Türk ikili ticaretine ilişkin son gelişmeler hakkında Shafiq’i bilgilendirdi. Başkonsolos, Shafiq’in ekibini Türkiye’ye getirmesini ve iş görüşmeleri yapmasını takdir etti. Başkonsolosluk ile KCCI arasında ticari bilgi alışverişi, sorgulama ve diğer gerekli konularda etkili bir irtibat sürdürme konusunda anlaşma sağlandı.

Gezi boyunca Pakistan ticaret ve sanayii, yatırım imkânları, gümrükleme vb. konularla beraber Türkiye’nin Pakistan ile ihracat ve ithalatını geliştirmek için de görüşmeler gerçekleşti. Ankara ve İstanbul’da 13 farklı yerde konuşmalar, sunumlar yapıldı. Ticaret imkânlarına ilişkin sorulara birinci ağızdan cevaplar verildi.

Bitti…

***

Üçüncü Bölüm: Karaçi Ticaret ve Sanayi Odası heyetinin TUSKON ziyareti

Hey Merhaba 👋 Tanıştığımıza memnun oldum.

Yeni içeriklerden haberdar olmak istiyorsanız

Spam yapmıyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun

0 Comments

No Comment.