Karaçi Ticaret Odası’nın Türkiye’ye yaptığı iş gezisinde neler yaşandı?

İngilizce öğretmeni Gönül Barış (2): Urducayı yollarda rikşacılarla kavga ederken öğrendim
Nisan 5, 2022
İngilizce öğretmeni Gönül Barış (3): Hayatımın en önemli ‘ilk’lerini Kuetta’da yaşadım, oraya giderken başıma gelenler ise film gibiydi
Nisan 11, 2022

Karaçi Ticaret Odası’nın Türkiye’ye yaptığı iş gezisinde neler yaşandı?

Eğitimci Doğan Yücel, PakTürk Okulları’ndaki öğretmenliğinin yanı sıra Pakistan ve Türkiye arasındaki ticareti geliştirmek için kurulan iş adamları derneğinde de görev aldı. Bu görevi kapsamında Karaçi Ticaret ve Sanayi Odası’nın başkan ve üyeleriyle 2011 yılında düzenledikleri Türkiye gezisini anlattı.

Birinci Bölüm:

2011 yılı şubat sonu ve mart başında Türkiye’ye bir haftalık gezi tertip ettik. Bu geziye katılanlar Pakistan’ın en büyük sanayi ve ticaret odası olan Karaçi Ticaret ve Sanayi Odası’nın (KCCI) başkan ve idarecileriydi. O dönem Türkiye, Pakistan’dan alacağı tekstil ürünlerine ilave gümrük vergisi koyma kararı almıştı. Aslında KCCI yönetiminden iş ve turistik gezi için daha önce Türkiye’ye gidenler vardı. Ancak KCCI, ilk kez idari bir kararla ticari gezi maksatlı Türkiye’ye gidiyordu.

Programları ayarladım. Karaçi’deki Türkiye Başkonsolosluğu’ndan ticari ataşe de resmi temaslarda özelliklede Dış Ticaret Müsteşarlığı’ndan randevu alınmasında yardımcı oldu. Gezi sırasında ve sonrasında Karaçi Ticaret ve Sanayi Odası başkanlık katibinin tuttuğu notlar birçok gazete ve medya organında yayınlandı. Karaçi iş dünyasının gündemine Türkiye ile iş yapılabileceği fikri ciddi bir şekilde girmiş oldu. İş adamı ekibiyle Türkiye’ye gittiğimizde ikinci çocuğumuz daha 10 günlüktü. Hastaneden çıkalı bir hafta olmuştu. O şartlarda bir haftalık Türkiye gezisine gitmiştim.

Bu ve benzeri gezileri iki ülkenin birbirini tanıması, ticaretlerinin artması adına bazen kendi masraflarımızı cebimizden karşılayarak düzenlemiştik. Gezilerde genel manada neler yaşandığına dair bilgiyi bu yazıda ayrıntılarıyla bulacaksınız. Her şeyimiz şeffaf ve açıktı.

Türkiye’nin daveti, üst düzey kabulle karşılandı

Türkiye’nin İslamabad Büyükelçisi Mustafa Babur Hızlan, KCCI Başkanı Muhammed Saeed Shafiq’e Asya Pasifik Ticaret ve Sanayi Odaları Konfederasyonu’nun (CACCI) 25’inci konferansına katılım konusunu değerlendirmek üzere bir tavsiye mektubu gönderdi. Dünya çapında özel sektör katılımcılarının davet edildiği programın adı ‘Asya Ticareti: Değişen Dünya Ekonomik Dengesi Arasında Öncelikleri Yeniden Belirlemek’ idi..

Bu konferansa Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ev sahipliği yapacaktı. Açılış törenine Cumhurbaşkanı Abdullah Gül baş konuk olarak davet edildi. KCCI İş Delegasyonu Başkanı Muhammad Saeed Shafiq, daveti ve tavsiyeyi en yüksek düzeyde değerlendirdi, KCCI Türkiye Üst Düzey İş Delegasyonu’nun oluşturulmasına ön ayak oldu. Aynı şekilde, mevcut ve eski yönetim kurulu üyelerine davetiyeler gönderildi. Kısa sürede, KCCI Başkanı Shafiq başkanlığında Türkiye’yi ziyaret etmek üzere yedi kişilik bir heyet oluşturuldu.

‘Pakistan-Türkiye ikili ticaret beklentilerini keşfetmek, E.C.O. Yüksek Hızlı Tren Projesi (İslamabad-Tahran-İstanbul), Pakistan üzerinden Türk mallarının Asya’ya hızlı erişimini sağlamak, Türk hükümeti yetkililerinin Pakistan’ı, tekstil ürünlerinin ihracatına koruyucu önlemler/ek vergiler getirmesi konusunda muaf tutmasını sağlamak’ gezinin hedefleri arasındaydı. KCCI Başkanı Shafiq önderliğindeki grup 3-8 Mart 2011 tarihleri ​​arasında mevkidaşları ve önemli kişilerden oluşan delegasyon Ankara ve İstanbul’da Türk hükümeti temsilcileri ile görüşmeler, iş ve ticaret organları ile etkileşimler gerçekleştirdi. Shafiq, İstanbul’da düzenlenen 25. CACCI Konferansı’na da katıldı.

Pakistan heyeti, Gül’ün mütevazı konvoyunu görünce şaşırdı!

İlk gün THY’nin tarifeli uçağıyla İstanbul’a ve oradan aktarmalı uçuşla sabah erken Ankara’ya ulaştık. Havaalanından çıkmış Ankara şehir merkezine doğru ilerliyorduk. Bu sırada üç araçlık bir konvoy sirenler çalarak bizim bulunduğumuz minibüsü geçti. Ticaret odasından bazı isimler konvoyu sorunca “Bu cumhurbaşkanının konvoyu” dedim. İnanmadılar, ben de plakayı gösterdim. Çok şaşırdılar. Cumhurbaşkanı sadece üç arabayla ve hiç polis eskortu olmadan yolda gidiyordu. Ben de demokrasi ve insan haklarının olduğu bir yerde bu durumun normal olduğunu anlattım. (O dönem Türkiye ‘2010 Referandumu’nu yeni yapmış, Anayasa tarihinin en demokratik halini almıştı.)

Otele yerleşip biraz dinlendikten sonra Anadolu İşadamları Federasyonu’ndan (ANFED) iş adamlarıyla karşılıklı iş görüşmeleri yapıldı. KCCI Başkanı Muhammed Saeed Shafiq, ANFED Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Kaynak ile yaptığı görüşmede Pakistan Türkiye ikili ticaret ilişkilerini geliştirmenin acil bir ihtiyaç olduğunu vurguladı ve ticari ilişkilerde henüz keşfedilmemiş büyük bir potansiyel olduğunu belirtti. Ayrıca ANFED üyelerini KCCI’nin düzenleiği My-Karachi, Oasis of Harmony Fuarı’na katılmaya davet etti. ANFED Yönetim Kurulu Başkanı Kaynak da Pakistan’ın kardeş bir ülke olduğunu ve Pakistanlı meslektaşlarıyla iş yapmak istediklerini söyledi. ANFED Genel Sekreteri Cuma Kılıç, federasyonun 2.500 üyesi olan 16 İşadamları Derneği’nden oluştuğunu söyledi. Düzenli olarak Oversees International Trade Associations ile toplantılar düzenlediklerini ve birlik üyelerinin KCCI üyeleriyle iş için etkileşim kurmaktan memnuniyet duyacaklarını ifade etti.

Tekstil ihracatının önündeki sorunlar tartışıldı

Ardından öğle yemeği yenildi. Yemekte “Buraya kadar gelmişken büyükelçiliğe uğramadan gitmeyiz!” dediler. Bunun üzerine Pakistan’ın Ankara Büyükelçiliği’ne bir ziyaret gerçekleştirdik. Büyükelçi Sardar Tariq Azizuddin, heyetimizi sıcak bir şekilde karşıladı. Böyle üst düzey bir heyeti Türkiye’ye getirme düşüncesini takdir etti. Başkan Shafiq, heyete kısa süre içinde randevu verdiği için büyükelçiye teşekkürlerini dile getirdi. Ardından Pakistan ekonomisinin endüstriyel ve ticari faaliyetinin hızını engelleyen çeşitli sorunları bulunduğunu belirtti. Türk hükümetinin Pakistan’a tekstil ihracatına bazı ek vergiler getirmeyi düşündüğünü ve bunun sonucunda dövizin de düşeceğini öğrendiğini, bu sebeple büyükelçiden Türk hükümetinin muafiyet getirmesi için ilgililerle temasa geçmesini talep etti. Pakistan’ın Türkiye ve Avrupa Birliği pazar erişimine çok ihtiyacı olduğunu vurguladı. Büyük selden etkilenenlere tıbbi tedavi sağlamak için Pakistan’ı ziyaret eden Türk doktorlar ekibine teşekkür etti. Pakistan’a yönelik olumsuz algının Avrupa Birliği ve diğer ülkeler nezdinde düzeltilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Büyükelçi, tekstilde rakip ülkelerin Pakistan’ın ihracatta başarılı olmasını istemedikleri için  propaganda yaptığını söyledi. Ayrıca Pakistan’ın ticaret geliştirme otoritesi başkanının Türk Dış Ticaret Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile muafiyetler için görüştüğünü, ancak henüz tatmin edici bir cevap alınamadığını bildirdi.

Devam edecek…

Hey Merhaba 👋 Tanıştığımıza memnun oldum.

Yeni içeriklerden haberdar olmak istiyorsanız

Spam yapmıyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun

0 Comments

No Comment.