Açık büfe kahvaltı sonrası ilk durak Mall Road üzerindeki Lahor’un en merkezi parkı Bağ-i Cinnah. İçinde tenis kortları, yürüyüş parkurları, lokantalar vardır ve oldukça büyüktür. Botanik bahçesi gibi çok çeşitli ağaçlar dikili ve bitkiler ekilidir. İçinde insan yapımı suni tepeler inşa edilmiştir. Bir saatlik gezinti sonrası bir sonraki durağımız Şahdara bağ. Nur Cihan Sultan, kocası Şah Cihangir’in mezarından çok uzakta olmayan bir yerde yatmaktadır. Nur Cihan, 1645’te 68 yaşında ölmüş ve Lahor’daki Şahdara Bağ’da, Şah Cihangir’in türbesinin yakınında kendi inşa ettirdiği türbeye defnedilmiştir. Kardeşi Asaf Han’ın mezarı da yakında bir noktada bulunmaktadır. Mezar, tamamı bizzat Nur Cihan tarafından tasarlanmış ve düzenlenmiş güzel bahçelerinde hem keyifli yürüyüşler yapmaya hem de ziyarete gelen yerli ve yabancı turistleri kendine çekmeye devam ediyor.
Cihangir veya tam adıyla Ebü’l-Muzaffer Nûreddîn Muhammed Cihângîr b. Ekber, (D. 31 Ağustos 1569, Fetihpur Sikri – Ö. 28 Ekim 1627, Keşmir), Babürlüler Devleti’nin 4. hükümdârıdır (1605-1627).
Şahdara bağ’daki gezinti ve ziyaretin ardından bir sonraki durağımız Şalimar bahçeleri.
Bahçeler, Babür İmparatorluğu’nun sanat ve estetik açıdan zirvede olduğu dönemden kalmadır. Pakistan’ın günümüzde en popüler turistik yerlerinden de biridir. Bahçelerin yapımına İmparator Şah Cihan döneminde 1641 yılında başlanmış ve 1642 yılında tamamlanmıştır.
1981’de Şalimar Bahçeleri, 1972 yılında dünyanın kültürel ve doğal miras alanlarının korunmasına ilişkin UNESCO Sözleşmesi kapsamında Lahor Kalesi ile birlikte UNESCO Dünya Mirası Listesine dahil edildi. Türkçede şalamar düş perisi, hayal perisi gibi anlamlara gelmektedir. Bu bakımdan huri bahçesi, harem, cennet bahçesi gibi manalara geldiğini ifade etmek gerekir.
Şah Cihan’ın tarihçisi Muhammed Salih Kamboh, Srinagar’daki Keşmir bahçelerinin Lahor’daki Şalimar bahçesinin mimarisine ilham verdiğini ve bahçede çok çeşitli ağaç ve çiçeklerin yetiştirildiğini kaydetmiştir.
Bahçelerin en üst terasına, kelimenin tam anlamıyla keyif veren anlamına gelen Bağ-i-Ferah Bahş denir. İkinci ve üçüncü sekiler, birlikte Feyz veren anlamına gelen Bağ-i-Feyz Bahş olarak bilinir. Birinci ve üçüncü sekiler kare şeklinde, ikinci teras ise dar bir dikdörtgen şeklindedir.
Üst kattaki seki 105, orta seviye sekide 152 ve alt seviyedeki sekide 153 olmak üzere toplamda 410 fıskiye bulunur. Bahçelerde büyük mermer şelale ve Sawan Bhadûn da dahil olmak üzere beş su şelalesi yer alır.
Bahçenin kısımları; Sawan Bhadun oturma alanı, Aramgah adı verilen dinlenme alanı, Nakkarhana ve binaları (eğlence mekanı), Habgah (konaklama yeri), Hamam, Eyvan veya büyük meclis odası, Begüm Sahibenin konaklama alanı, bahçelerin fıskiyelerinin serinliğinin tadını çıkarmak için beradariler, Divan-i-has ve Aam (sultan ve halk meclisi), bahçelerin girişlerinde iki kapı ve sütunlardan meydana gelmektedir. İki saatlik gezinin ardından bir sonraki durağımız Fortress stadium. Hem alışveriş hem de kahve için duraklıyoruz. Akşam geintisi için Liberty marketteyiz. Ardından M. M. Alam road’da akşam yemeğine geçiyoruz.
No Comment.