Gelenek haline gelen okul gezilerimiz…

PakTürk Okulları, Lordlar Kamarası’nda nasıl gündem oldu?
Eylül 18, 2021
Pakistan’dan kaçırılan Kaçmaz çifti, ‘Turkey Tribunal’da tanık olarak dinlendi
Eylül 21, 2021

Gelenek haline gelen okul gezilerimiz…

Eğitimci Doğan Yücel, Lahor’da çalıştığı dönemde PakTürk öğrencilerinin katıldığı gezi ve sosyal faaliyetleri yazdı. Ayrıca Türkiye’den gelen bakan düzeyindeki kişilerin PakTürk Okulu’nu ziyaretini hatırlattı.

On Beşinci Bölüm:

PakTürk Okulları’nda geziler dışında birçok sosyal faaliyetler gerçekleştirildi. Öğrencilerimizle yaptığımız kimi ziyaretleri de burada anmak gerekir diye düşünüyorum. Öğrencilerimizin sosyal hassasiyetini artırmak amacıyla 7. sınıflardan bir grupla Lahor’da evi bulunmayan, basit, derme çatma çadırlarda hayat sürdüren insanları yerinde ziyaret ettik. Evsizler, öğrencilerimizin sordukları sorulara içtenlikle cevap verdi. Ziyaretin faydalarından biri olarak, öğrencilerimiz içinde bulundukları nimetlerin kadrini ve kıymetini  daha iyi anlamış oldu.

Bir başka ziyaretimiz daha olmuştu. Türkiye’deki okullarda, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı birçok ülkeden gelen çocukların katılımı ile coşku içinde kutlanır. Çocuklara armağan edilen bu bayramı biz de kutlamak istedik. Bu vesilesiyle okulumuzdan bir grup öğrenci Türkiye’nin Lahor Fahri Konsolosu Mian Tajammul Husein’i makamında ziyaret etti ve kendilerine çiçek sundular. Ziyarette ayrıca günün anlamıyla ilgili sohbet gerçekleştirildi.

Kartopu oynamak için 500 km yol gitmek!

PakTürk olarak her yıl 6. sınıflaran üstteki bütün öğrencilerimizle en az bir gezi hedefimiz vardı. Bu amaçla Ocak 2007’de iki ayrı grup halinde öğrencilerimiz üç günlük gezi programı kapsamında İslamabad ve Mari’ye götürdük. Mari’de yağan karın altında kartopu oynamak daha önce birçok öğrencimizin tatmadığı bir duyguydu. Bu duyguyu tadabilmek için 500 km yol gitmek gerekiyordu.

Lahor içi geziler okulumuzda artık bir gelenek halini almıştı. Şah-ı Kila, Padişah Mescidi, Halk Kütüphanesi, Lahor Müzesi, hayvanat bahçesi vb. öğrencilerimizle gezdiğimiz yer ve mekanlardı. Yaşadıkları şehri daha iyi tanıyan öğrencilerimizin sevinci gözlerinden okunuyordu. Gezilerimiz hiç aksamadan devam etti. Kasım 2006’da bir grup 6. sınıf öğrencimizle birlikte kdyşf merkezlerini yakından görmek ve nasıl çalıştıklarını anlamak için Daily Business Recorder gazetesi ve Ajj TV kanalına bir gezi tertip ettik. Ziyaretler oldukça faydalı geçmiş ve öğrencilerimiz kafalarındaki medya ve basın-yayın dünyasıyla ilgili soruların cevaplarını bulmuşlardı. 

Dönem içerisinde Türkiye’den ve dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen birçok değerli insan da okulumuzu ziyaret etmişti. Ziyaretçiler arasında iş adamları, turistler, siyasetçiler vb. birçok kategoriden insan bulunmaktaydı. Bu ziyaretçilerimizden biri Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun idi. Kendisi okulumuzu gezdi ve bazı öğrencilerimizle sohbet etti.

Sanayi Bakanı Coşkun ve heyetinin ziyareti

Coşkun, Türkiye’den bir heyetle beraber Pearl Continental Hotel’de düzenlenen İslam ülkeleri helal sertifikasyon görüşmelerine katılmak üzere Pakistan’a gelmişti. Biz de Lahor’daki tek Türk grup olarak onları ziyarete gittik. Günün sonunda Pakistan’ın el dokuması halılarından almak isteyenlere ben, okulu ziyaret etmek isteyen Sanayi Bakanı Coşkun ve bürokratlarını da okul müdürümüz Turgut Bey refakat etti. Okulumuz o tarihte bir misafiri ağırlayacak görünüm ve donanımda olmamasına rağmen öğrencilerle Türkçe muhabbet eden bakan ve heyeti hayli memnun ayrılmış. Okul idaresi tarafından kendilerine hatıra olarak bazı hediyeler takdim edilmiş. Ben de el dokuması halı almak isteyen gıda mühendislerini Nicholson Road’da bulunan ve tanışıklığımız olan Türkmen halıcıların dükkanlarına götürdüm. Dükkan dükkan gezip sıkı pazarlıklardan sonra araba bagajına sığacak boyutta birkaç küçük halı almıştık.

Şubat 2007’de ise İslamabad’daki yeni okul projemizin temel atma törenine katılan 170 kişilik Kayserili grup Lahor’a gezmeye geldi. Burada gündüz yapılan şehir turundan sonra akşam yemeği Pencap valise tarafından valilik binasında organize edildi. Gün içerisinde Şah-i Kila, Wagha Border gibi tarihi ve turistik yerler gezildi, hediyelik eşyalar alındı. Grubun içerisinde Kayseri’nin hem mülkî idaresinden hem de ticaret erbabı birçok isim vardı.

Devam edecek…

***

On Dördüncü Bölüm: Öğrencilerimiz hem bilimde hem sosyal etkinliklerde gururumuz oldu

Hey Merhaba 👋 Tanıştığımıza memnun oldum.

Yeni içeriklerden haberdar olmak istiyorsanız

Spam yapmıyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun

0 Comments

No Comment.