Pencap Eğitim Bakanı’nın Türkiye gezisi ve bursluluk sınavları

Biyoloji öğretmeni Züleyha Özşahin (1): Pakistan kültürünü, insanını tanımak hayatımdaki en güzel şeylerden biri
Temmuz 13, 2021
25 yılın muhafazası için 5 dakikanızı ayırın!
Temmuz 15, 2021

Pencap Eğitim Bakanı’nın Türkiye gezisi ve bursluluk sınavları

Eğitimci Doğan Yücel, yazı dizisinin dördüncü bölümünde, PakTürk bursluluk sınavlarının Lahor’da nasıl başladığını ve kısa sürede Pakistan geneline yayılmasını anlattı.

Dördüncü Bölüm:

Bursluluk imtihanları yapabilmek için Pencap Milli Eğitim Bakanlığı’ndan izin almamız gerekiyordu. Bunun için önce kendimizi tanıtmamız, kim olduğumuzu anlatmamız lazımdı. Okul müdürümüz Turgut Bey önce Pencap Eyalet Milli Eğitim Bakanlığı sekreterine vakfın bursluluk projesini anlattı ve bakana Türkiye’deki kardeş okullarımızı göstermek istediğini söyledi. Neden sonra bakan teklifi kabul etti. İstanbul, Ankara ve Kayseri’de gezi ve temaslarımız oldu. 

Bu şehirlerdeki bazı özel okullar gezildi. Türk iş adamları Pencap Milli Eğitim Bakanı’nı evlerinde ağırladı. Ankara’dayken bakanın eşinin teyzesi vefat etmişti. Hanımefendi vefat haberi üzerine aynı gün geri dönüp cenazeye katılmak istedi. Bakan ise “Bu bir kaderdir, kadere rıza gösteren insanlarız. Bizim kadere imanımız tamdır. Gezimizi kesmeyelim, sonuna kadar devam edelim.” dedi.

‘Siz araziyi bulun temel atmak benden’

Gezi sırasında İstanbul’dan bir iş adamı Lahor’daki okulların durumu hakkında bilgi almak istedi. Okul müdürümüz oradaki okulun durumunu anlattı. Yeni bir binanın yapılması, düzgün bir binaya taşınmak gerektiğini ve mevcut binaların bizi temsil etmediğini ifade etti. İş adamı bakana hitaben, “Siz araziyi bulun, okul temelinin masrafını ben karşılayacağım.” dedi ve o andan itibaren Lahor’daki ilk okul inşaatımızın rüyasını görür olduk.

Türkiye’de incelediği okullardan çok memnun kalan Pencap Milli Eğitim Bakanı, döndükten sonra sınav yapabilmemiz için bize bir mektup yazdı. Bu mektupta Pencap’taki devlet okullarının idareci ve çalışanlarının bizim bursluluk sınavımıza yardımcı olmalarını ve bu sınavı eğitim vakfı olarak yapma iznimizin olduğuna dair ifadeler yer alıyordu. Bu mektupla birlikte önce Lahor içerisindeki devlet okullarının müdürlerini bir yemekte bir araya getirdik. Onlara niye bursluluk sınavı yaptığımızı, PakTürk’ün eğitimdeki hedeflerini vb. anlattık. Bu sınavda bizlere yardımcı olmalarını rica ettik.

Başta binlerce sınav kağıdını tek tek okuyorduk

Ardından Lahor’un devlet okullarında ve Kuzey Pencap’daki devlet okullarındaki zeki öğrencilere okulumuzda eğitim görmeleri ve yurdumuzda barınmaları için bursluluk sınavları yapmaya başladık. Ortaokul son sınıftaki her şubeden zeki öğrencileri sınava dahil etmeye çalışıyorduk. Bu şekilde yaklaşık 5.000 öğrenciye bursluluk imtihanı yaptık ve bekar öğretmenler olarak tek tek bu öğrencilerin kağıtlarını okuduk.

Ertesi yıldan itibaren ise artık bursluluk imtihanlarımızı afişlerle okul girişinde ilan etmeye başladık. Sadece Lahor’da değil, bütün Pakistan’a sınavları yaymaya çalıştık. Galiba 2007 yılından itibaren Lahor’da sırf 5. ve 8. sınıflara imtihan yapılmıştı. Okullarımızın olduğu şehirlerde okul binalarımızda diğer şehirlerde ise büyük devlet okullarında sınavları yapıyorduk. Bu meyanda PakTürk Lahor olarak Okara, Gujranwala, Gujarat, Nankana Sahib, Şehupura, Faysalabad ve Lahor’da 3000’e yakın öğrenciye imtihan yapmıştık.  

2007’de 12 bin öğrenciye sınav

İlk defa Pakistan’da optik formlarla testler hazırladık. Bu altyapı neticesinde bütün öğrencilerin okullarındaki, bölgelerindeki ve Pakistan’daki sıralarını görebilecekleri sistemi kurmuş olduk. İmtihanda başarılı olan öğrenciler PakTürk’te ücretsiz okuma imkanı elde etti. Pakistan genelinde ise 2007 yılında yaklaşık 12.000 öğrenciye imtihan yapılmıştı. Bütün imtihana giren öğrencilere Sınav Sonuç Belgesi düzenlenmiş ve verilmişti.

Devam edecek…

***

Üçüncü Bölüm: Lahor’un sıcağı ve ilk öğretmenlik tecrübesi

Hey Merhaba 👋 Tanıştığımıza memnun oldum.

Yeni içeriklerden haberdar olmak istiyorsanız

Spam yapmıyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun

0 Comments

No Comment.