Lahor Raiwind Road’daki okul nasıl açıldı?

PakTürk’te çalışmak için kel mi olmak lazım!
Ekim 16, 2021
Türk elçiliğine giderken ayakkabı ile imtihan olmak!
Ekim 20, 2021

Lahor Raiwind Road’daki okul nasıl açıldı?

Türkçe öğretmeni Doğan Yücel, 2007 yılında eğitime başlayan Lahor Raiwind Road’daki PakTürk şubesinin hangi şartlarda ve nasıl inşa edildiğini yazdı.

On Sekizinci Bölüm:

Önceleri mevcut okullarımızın çevresindeki semtlerde araziler arandı fakat okul yapmaya uygun bir arazi bulunamadı. O dönem şehrin yeni yayılma alanlarından olan Thokar Niaz Baig civarında şehir dışında kalan fakat gelişmeye ve büyümeye aday bir semtte uygun arazi bulundu. Kaderin cilvesi Lahor’da adını tarihte yaşayan bir Türkten alan bu semte yakın bir noktada asırlar sonra bir Türk okulu inşa edilecekti. Okul arazisi 2001-2008 yılları arasında Pencap Valisi de olan Rahmetli Halid Makbul’ün arazisine komşuydu.

Ankara’dan iş adamları 2006 yılı başında kış mevsiminde Lahor’a geldi ve bu araziyi gezdi. Ankara’da Ulusoy Kolejleri’nin mimarı da gezi kafilesinde bulunuyordu. Lahor’daki yerli mimariyi inceleyen bu mimar okulun projesini hazırladı. Böylece okul inşaatının projesi çizilmiş oldu. Ardından Ankara’dan iş adamları inşaat maliyetinin yarısını karşılayacaklarını taahhüt etti. 

İngilizlerden kalma sistemle araziler devletindir

2006 yazında arazinin satın alınmasından sonra inşaatın başlayabilmesi için resmi muamelatın tamamlanması gerekiyordu. Arazinin sosyal donatı tescili gibi işlere izin veren devlet kurumu Lahor İskan Dairesi’ne (Lahore Development Authority) müracaatlar yapıldı. İzinlerin alınmasından sonra evraklar Pakistan’da tapu kadastro müdürlüğü sayılan, inşaat ruhsatları ve arazi devirlerini tescil eden daireye iletildi. Tapu Kadostro müdürü (Patvari: pat, Urduca arazi demektir, Türkçeye tapucu olarak çevrilebilir) Lahor’un yeni kurulmakta olan bu bölgesinin İngilizler döneminden kalan eski büyük haritalarını arşivden çıkardı. Arazinin devrini tescil etti. Pakistan’da İngilizlerden kalma sistemle bütün araziler devletin sayılır. Hazine, askeriye ve belediyeye ait olmak üzere araziler üçe ayrılır. Şahıslara tapu verme işi yoktur. İnsanlar hükümet, belediye veya askeriyeden arazileri genelde 49 yıllığını kiralar ve üzerine ev yaparlar. Ayrıca Pakistan’da çok katı bir şekilde mesken ve sosyal donatı (ticari, dini, kültürel vb.) alanları ayrıdır. Mesken alanlarına hiç kimse dükkan, market vb. açamaz. Ancak meskenler kiralanıp sosyal hizmetlerde kullanılan hastane, okul gibi kurumlara çevrilebilir. Okul, hastane ve dini yapılar gibi sosyal hizmet alanları bu şekilde meskenlerde kiralık olarak açılabilirken ticarethaneler kesinlikle açılamaz.

İnşaat Kasım 2006’da başlayabildi

Tapu işlemleri hızlanması için Patvari Türkiye’ye götürüldü ve oradaki kardeş okullar gezdirildi. Kendilerine PakTürk’ün eğitimdeki hedefleri anlatıldı. Gördüğü okullardan çok etkilenen Patvari, normalde bir kaç ay sürecek işlemleri Türkiye dönüşünde ve biraz da ısrarla çok daha kısa sürede tamamladı. Arazinin keşfi ve ölçümlerini yaptı. Projenin onay süreci bitirildi. Ancak yeterli finansmanın olmaması sebebiyle çatı ve iki bloğun altındaki bodrum katlar iptal edildi. Ayrıca inşaat maliyetlerini düşürecek başka hamleler yapıldı. 

PakTürk Çağ Eğitim Vakfı olarak Raiwind yolu üzerinde almış olduğumuz 34 kanallık arazi üzerine kurulan yeni okul kampüsünün inşaatı Kasım 2006 sonu itibariyle başladı. Yaklaşık 9 ayda inşaatın bitirilmesi hedeflenmekteydi. Görkemli bir temel atma programıyla başlayan inşaata Pencap Valisi Khalid Maqbool, Pencap Milli Eğitim Bakanı Mian Imran Masood, Vergi Bakanı Dr. Shafiq Choudhri, diğer bazı eyalet bakanları, Lahor Türkiye Fahri Konsolosu rahmetli Tajammul Hussain, Pakistanlı ve Türk işadamları, akademisyenler, velilerimiz ve öğrencilerimizden müteşekkil kalabalık bir topluluk iştirak etti. Temele ilk harç dualar ve kesilen kurban eşliğinde konuldu. Ümidimiz oydu ki bu okuldan için nice değerli nesiller yetişecek ve Pakistan’a hizmet edeceklerdir. O dönemde okul inşaatlarımız İslamabad ve Peşaver’de Şubat 2007’de Kuetta’da ise Eylül 2007’de başlamıştı.

Başbakan Şerif, yolu çift şeride çıkardı

2007 yılı nisan ayında yeni eğitim döneminin başlaması ile birlikte biz de Gulberg’teki okulumuzu Raiwind Road’a taşımış olduk. Okul eşyalarının bir kısmını kamyonlarla taşıdık. Türkiye’den gelen okul malzemelerinden dolayı eldeki eski öğrenci sıraları vb. malzemeler bir iş adamı tanıdığımızın eğitim vakfına bağışlandı.

Bu araziyi ilk defa görmeye gittiğimizde yanımda birkaç Pakistanlı arkadaş vardı. Yol o dönem için bana çok uzun gelmişti ve şehrin epey dışıydı. Tek şeritli olan yol sonradan büyütüldü. İnşaatın başladığı sırada eyalet başbakanı olan Mian Şahbaz Şerif’in ağabeyi, yani Navaz Serif’in yazlık evi de bu okulun az ilerisindeydi. Şahbaz Şerif, Pencap başbakanı olduktan sonra Kanal Road’dan okulun bulunduğu kavşağa kadar yolu çift şeride çıkardı. Bu yol Lahor Master Planı’nda yıllar önce çift şerit olarak hesaplanmış. Böylece okulumuza giden yol da düzgün bir hale gelmiş oldu.

Nisan 2007’de okulu açtığımız sıralarda bir taraftan da öğrenci bulma telaşındaydık. Müteahhidin bize verdiği sözler yerine getirilmedi. Biz insanlara, velilere okulun hazır olacağını söylerken sadece bir blokta eğitim verebilir haldeydik. Okulun bahçesi düzenlenmemişti. Öğrenciler kum ve çakılla dolu bahçede inşaat iskelelerinin arasından okula giriyorlardı. Başlarına inşaat parçaları düşmesin diye girişin üstünü saclarla kapatmıştık.

Devam edecek…

***

On Yedinci Bölüm: Rikşa ile doğum kontrolüne gittiğimiz günler…

Hey Merhaba 👋 Tanıştığımıza memnun oldum.

Yeni içeriklerden haberdar olmak istiyorsanız

Spam yapmıyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun

0 Comments

No Comment.